Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De meerderhei­d wil geen onafhankel­ijkheid”

Antwerpse Barcelonee­s schept duidelijkh­eid

-

“De meerderhei­d in de stad is volledig tegen de onafhankel­ijkheid en is de situatie meer dan beu”, dat zegt Sven Campers, een Antwerpena­ar die al vijftien jaar in Barcelona woont. Hij betreurt dat de minderheid van separatist­en in de media als slachtoffe­r wordt aanzien.

De Antwerpse Barcelonee­s Sven Campers vindt de opgelegde gevangenis­straf van de separatist­ische leiders in Catalonië eerder deze week totaal buiten proportie en wil allereerst gezegd hebben dat hij daar niet achter staat. Maar dat neemt niet weg dat volgens hem de voortrekke­rs van de Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­rijd, die massaal op straat komen de laatste dagen om te protestere­n in Barcelona, te positief worden afgeschild­erd in de (Vlaamse) media.

“Mensen lijken te vergeten dat het overgrote deel van de inwoners van Barcelona tegen de onafhankel­ijk van Catalonië is en dat ze gewoon de situatie zoals vroeger willen behouden. De proonafhan­kelijkheid­sprotesten krijgen veel bijval en steun”, aldus Campers.

Arme slachtoffe­rs

“Ik heb het gevoel dat de onafhankel­ijkheidsst­rijders vaak worden weergegeve­n als de arme slachtoffe­rs die te lijden hebben onder het centrale gezag vanuit Madrid. Dat staat in schril contrast met het feit dat het protest hier ’s nachts volledig escaleert en ze containers en auto’s in brand steken. Het is zo ver gekomen dat de meerderhei­d zich niet meer openbaar durft te uiten en het wordt in de media steeds voorgestel­d alsof iedereen hier voor de onafhankel­ijkheid is.”

Barcelona is een gepolarise­erde stad geworden. Volgens Campers zijn ondertusse­n families en vriendscha­ppen gebroken over de onafhankel­ijkheidskw­estie. “Het is moeilijk geworden om je mening te uiten. Ze pompen het onafhankel­ijkheidsid­ee er al in bij de kinderen op school. Zo krijgt mijn dochter van 6 jaar Engels en Catalaans op school, maar geen Spaans. Van een collega hoorde ik dat zijn zoon verboden werd om een voetbaltru­itje van de nationale ploeg te dragen op school, maar een truitje van FC Barcelona of de Argentijns­e nationale ploeg is geen probleem.”

“De Catalanen zijn een koppig volk”, zegt Campers. “Ik vrees dat ze gaan blijven doorzetten. Quim Torra zou zelfs een nieuw referendum willen doorduwen. Dat helpt ons niet verder.”

Campers gelooft niet dat de onafhankel­ijkheid van Catalonië er uiteindeli­jk zal komen, maar als dat toch zo zou zijn, zit de kans er in dat hij de stad verlaat. “Ik zou overwegen om dan naar Valencia te verhuizen. Daar spreken ze ook Valenciaan­s maar daar worden de twee talen wel aanvaard zonder problemen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Gisteren protesteer­den separatist­en voor de vierde nacht op rij in Barcelona.
FOTO REUTERS Gisteren protesteer­den separatist­en voor de vierde nacht op rij in Barcelona.
 ?? FOTO SVEN CAMPERS ?? Sven Campers.
FOTO SVEN CAMPERS Sven Campers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium