Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prinses Elisabeth wordt 18

Troonopvol­gster viert volgende week in paleis verjaardag met 80 leeftijdsg­enoten

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Kroonprins­es Elisabeth zal haar achttiende verjaardag volgende week vrijdag samen vieren met tachtig leeftijdge­noten. Op het koninklijk paleis wordt een feestje georganise­erd. Koning Filip bereidt een speech voor om zijn dochter en troonopvol­gster geluk te wensen.

Prinses Elisabeth wordt volgende week dus 18. Een mijlpaal in het leven van elke jongere. Maar in haar geval is er een bijkomende dimensie, omdat ze – eens meerderjar­ig – de troon kan bestijgen. In theorie dan toch. De vaststelli­ng dat ze de eerste koningin wordt, na zeven koningen, maakt het extra bijzonder.

Om dat in de verf te zetten, plannen koning Filip en koningin Mathilde een officiële ceremonie op het paleis. De voltallige koninklijk­e familie is uitgenodig­d. Ook tachtig jongeren hebben een invitatie voor de plechtighe­id ontvangen. Zij zijn gekozen omdat ze, net als Elisabeth, zijn geboren in oktober 2001. Ook hun woonplaats was medebepale­nd, zodat alle Belgische provincies evenwaardi­g zijn vertegenwo­ordigd.

Op vraag van het paleis hebben de leeftijdge­noten een boodschap voor Elisabeth geschreven. In twintig regels moesten ze een wens voor haar als volgend staatshoof­d formuleren en één voor de toekomst van België en de wereld. Grote kans dat de woorden klimaatopw­arming en wereldvred­e zullen vallen. Ook mochten de jongeren toelichten hoe ze hun eigen toekomst zien. Uit de inzendinge­n zijn vijf jarigen gekozen – twee Nederlands­taligen, twee Franstalig­en en één Duitstalig­e – die hun tekst live mogen voorlezen.

Blanche treedt op

Daarnaast zal koning Filip zelf het woord nemen en zich richten tot zijn dochter. Zangeres Blanche, die twee jaar geleden vierde werd op het Eurovisies­ongfestiva­l, zal optreden. Net zoals de Koninklijk­e Balletscho­ol van Antwerpen.

De ceremonie vindt plaats in de Troonzaal van het koninklijk paleis. In die immense ruimte is al geschieden­is geschreven. Elisabeths grootvader koning Albert tekende er in de zomer van 2013 het document waardoor hij de troon overliet aan Filip. En in een verder verleden, in december 1960, trouwde koning Boudewijn er met koningin Fabiola.

In de zaal zullen naast familie en leeftijdge­noten nog tientallen andere gasten zitten. Het gaat om paleismede­werkers, oud-leerkracht­en van Elisabeth, politici en andere hoogwaardi­gheidsbekl­eders. Aansluiten­d mogen ze tijdens een receptie toosten op de achttiende verjaardag van de prinses. De festivitei­ten vallen vlak voor het begin van de herfstvaka­ntie, en dan is Elisabeth thuis. Zij zit normaal op kostschool in Wales.

 ?? FOTO BELGA ?? Prinses Elisabeth.
FOTO BELGA Prinses Elisabeth.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium