Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Starters krijgen meteen hogere lonen

Enorme krapte op arbeidsmar­kt brengt nieuwe werkkracht­en in sterke positie

- WERNER ROMMERS

De enorme krapte op de arbeidsmar­kt zorgt ervoor dat starters meteen hogere lonen krijgen. Dat becijferde rekruterin­gsbureau Robert Half. “Bedrijven hebben niet langer de luxe om een kandidaat een eerste lager voorstel te doen als het gaat om het loon: of ze geven meteen de volle pot, of een ander bedrijf gaat met hun kandidaat aan de haal.”

Wie vandaag zijn eerste job vindt, krijgt daarvoor – relatief gezien – een hoger loon dan een starter die pakweg tien jaar geleden voor het eerst een job vond. “Oorzaken zijn de enorme krapte op de arbeidsmar­kt, waardoor vandaag de kandidaat aan zet is”, zegt Wim Van der Linden van rekruterin­gsbureau Robert Half, dat gisteren de Salarisgid­s 2020 presenteer­de.

Deels door die hogere starterslo­nen stegen de lonen in ons land tijdens het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met 2,4% in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. Veel jonge starters krijgen bovendien nog eens relatief snel opslag. Bijna één op de vier bediendes kreeg dit jaar al een loonsverho­ging, in de meeste gevallen met zo’n 3%.

Dat jonge werknemers financieel meteen goed beloond worden, is vooral te wijten aan het grote onevenwich­t tussen de enorme vraag van bedrijven naar nieuwe arbeidskra­chten, en het beperkte aantal mensen dat vandaag werk zoekt. Die situatie heeft zo haar gevolgen voor bedrijven die nieuwe mensen willen aanwerven. “Zij hebben niet meer de ruimte om een geschikte kandidaat even on

hold te zetten, zoals vroeger gebeurde, met het idee dat er misschien nog andere interessan­te kandidaten opduiken. De kans dat zoiets vandaag gebeurt, is niet alleen erg klein geworden, je raakt dan ook nog eens die eerste kandidaat kwijt aan een ander geinteress­eerd bedrijf.”

Het rekruterin­gsbureau verwacht niet dat de krapte op de arbeidsmar­kt snel zal afnemen. “Daarom raden we bedrijven aan om ook kandidaten aan te nemen die over de juiste attitude beschikken voor de job, om hen vervolgens intern verder op te leiden”, aldus Van der Linden. “Want wachten op de kandidaat die alle talenten heeft waarnaar je op zoek bent, is pure tijdsversp­illing geworden.”

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Rekruterin­gsbureau Robert Half verwacht niet dat de krapte op de arbeidsmar­kt snel zal afnemen.
FOTO DIETER TELEMANS Rekruterin­gsbureau Robert Half verwacht niet dat de krapte op de arbeidsmar­kt snel zal afnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium