Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bepaalde linksere artiesten zien me niet als hun gelijke. Dat stoort me”

Niels Destadsbad­er (31) bevestigt sterrensta­tus met nieuwe plaat ‘Boven de wolken’

- BENJAMIN PRAET

Zijn album Boven de wolken komt pas vandaag uit en is nu al platina. Volgens Niels Destadsbad­er (31) is er maar één recept voor die plek aan de top: keihard werken. Geen rem, maar volle gas. “Je kunt niet drie keer het Sportpalei­s vullen door elke maand een citytrip te maken en duizend-en-een hobby’s te hebben.”

“Er zijn mensen die er vijf jaar over doen om een album te schrijven, wij maken er elk jaar een. Zij vinden misschien: Niels, dat is precies een fabriek. Terwijl ik denk: wat zou ik anders doen met mijn tijd?” Het is een feit: met Boven de wolken heeft Niels Destadsbad­er zijn derde plaat in even veel jaren klaar, maar de criticaste­rs ten spijt: die klinkt niet als een haastklus.

Al heeft hij in die korte tijd wel de perceptie zien veranderen. “Niels Destadsbad­er is niet langer exclusief voor jonge meisjes, maar evenzeer voor gasten van mijn leeftijd. Ik voel echt dat ik iets heb opgebouwd. Een kort voorbeeld: mijn naam stond eerst heel klein op het cd-hoesje. Dat moet groter, zei ik. Ik denk dat mijn naam intussen even herkenbaar is als mijn gezicht. De mopjes over hoe Destadsbad­er amper uit te spreken valt, zijn verleden tijd.”

Zelfrelati­vering “Er zijn wel nog steeds bepaalde linksere artiesten die mij niet als hun gelijke zien. Daar heb ik een

groter probleem mee dan met pakweg een komiek als Xander De Rycke die grapjes maakt over mij, want ik kan mezelf echt wel relativere­n. Als ik rondloop in de coulissen van Zomerhit of ik ben op de MIA’s: dat is een heel andere sfeer. Als ik dan zoals dit jaar vijf MIA’s win, is het extra raar. Ik besef dat je nooit in een wereld kunt leven waarin iedereen het je gunt, maar dat onderschei­d hoeft niet voor mij. Of je nu muziek wil maken om iedereen te plezieren of je wil daar hard over nadenken in een donkere kamer, dat is allemaal goed”, zegt hij.

Boven de wolken heeft ongecompli­ceerd

vrolijke nummers en ook de liefde komt vaak terug. Zowel in pieken als in breuken. “Ik schrijf liedjes over dingen die me bezighoude­n. Ik ben iemand die goed kan luisteren en mijn vrienden kan helpen als ze problemen hebben. Dat zeggen zij, niet ik. Als ik zelf met iets zit, kan ik daar best gesloten over zijn. Ik ben heel open en sociaal, maar ik denk dat op die momenten mijn trots komt spelen. Dan klap ik dicht, maar ik schrijf er wél teksten over. Dat is zo fijn aan muziek: alles wat ik over mijn emoties wil zeggen, steekt daarin. De rest doet er niet toe.”

Ook naar de bredere buitenwere­ld blijft hij zijn privéleven afschermen. Bewust.

“Toen ik 19 was, had ik een vriendin. Journalist­en vroegen me om een foto met mijn madam en ik dacht: ja, tof, waarom niet? Op een bepaald moment loopt dat verkeerd en worden dingen uitgesmeer­d die kwetsen. Dat is hard blijven hangen bij mij. Ik ben ook heel druk bezig en dat combineren met mijn privéleven is niet altijd eenvoudig. Ik wil dat evenwicht eerst voor mezelf vinden vooraleer ik het deel.”

Op de rem Destadsbad­er werkt dus keihard. De enige manier om op dit niveau

Niels Destadsbad­er

Zanger

‘‘Mijn muziek is niet langer exclusief voor jonge meisjes, maar evenzeer voor gasten van mijn leeftijd. Ik heb voel echt dat ik iets heb opgebouwd.’’

Niels Destadsbad­er

Zanger

‘‘Ik doe niets liever dan heel veel en alles tegelijk.’’

te blijven, noemt hij dat zelf. “Ik besef goed vanwaar ik kom en wat ik heb moeten doen om op dit punt te geraken. Ik heb woordkunst-drama gestudeerd en zat in een klas waar sommigen veel meer talent hadden dan ik. Ik denk dat ik die afstand heb kunnen dicht fietsen door te volharden. Je kunt niet drie keer het Sportpalei­s vullen door de hele tijd met vakantie te gaan, duizend-en-een hobby’s te hebben en elke maand een citytrip te doen.”

Toch is hij bezig met het vraagIn

stuk of hij zuinig moet zijn op zichzelf. “Gaan mensen mijn hoofd niet beu geraken? Op de rem staan is wel niet vanzelfspr­ekend. Ik heb meerdere personen aan wie ik verantwoor­ding moet afleggen. Ik heb een baas bij VTM, ik heb een baas bij platenlabe­l CNR. Je moet het vertrouwen dat zij je geven invullen. Er is ook de aard van het beestje. Ik doe niets liever dan heel veel en alles tegelijk. Als iemand dan zegt: ‘straf, hoe jij dat allemaal combineert’, dan geeft dat een kick. Soms denk ik dat ik pas zal temperen als het niet anders kan. Als ik een kind heb, bijvoorbee­ld.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium