Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De dokter Bea show’ gaat voor het eerst helemaal bloot

Programma voor kinderen wil lichamen laten zien zoals ze echt zijn

- EVA DE POORTER

Op foto’s op een tablet hadden de kijkers van het Ketnetprog­ramma De dokter Bea show al een penis, vagina en borsten gezien, maar echte blote lichamen in het kabinet van actrice Eva Van der Gucht, dat is nieuw. Ze zijn te zien in de derde aflevering, waar het thema ‘Bloot & sexy’ centraal staat. “We willen tonen hoe het echt is en een realistisc­h beeld geven”, klinkt het bij de jeugdzende­r.

“Ik heb iets heel speciaals: de wand der wonderen. Daarachter staan allemaal wonderlijk­e blote lichamen. Mensen schamen zich vaak als ze bloot zijn. Met deze wand wil ik duidelijk maken dat dat helemaal niet hoeft.” Dokter Bea – gespeeld door actrice Eva Van der Gucht – windt er geen doekjes om. Het gaat over bloot en sexy. En als het daarover gaat, dan moet je het ook laten zien.

Dus trekt dokter Bea de jaloezieën open waar de blote lijven achter zitten en waar alles te zien is. Borsten in allerlei vormen en maten, schaamlipp­en die bij de ene vrouw anders zijn dan bij de andere en hoe uniek een penis kan zijn. Echte lichaamsde­len en de bijhorende lichamen in haar kabinetje. Geen foto’s.

“Tijdens het eerste seizoen hebben we ook geslachtsd­elen en borsten laten zien, maar toen deden we dat aan de hand van foto’s op een tablet of met poppen”, klinkt het bij Ketnet. “Nu hebben we het in de aflevering over naakte mensen, dus willen we dat ook laten zien. We willen een realistisc­h beeld geven.”

Bewerkte foto’s

Heel wat mensen en zeker jongeren schamen zich over hun lichaam. In deze tijden scheppen reclamecam­pagnes en sociale media zoals Instagram vaak een ideaalbeel­d dat niet te bereiken is, tenzij met stevige fotobewerk­ing. Daardoor gaan mensen zich schamen over hun lichaam en dat is nergens voor nodig, zo wil Dokter Bea duidelijk maken. Met een eerlijke groep tieners die praten over hun schaamte en over hoe hun lichaam veranderde in de puberteit. Met filosoof Jean Paul Van Bendegem, die – niet in zijn blootje – het heeft over of het ideaalbeel­d bestaat en waarom wij ons schamen. En met actrice en presentatr­ice Frances Lefebure, die eerlijk is over haar eigen onzekerhei­d en een bekentenis doet. “Ik loop heel graag rond in mijn blootje.”

De dokter Bea show, Ketnet, 19u.

 ?? FOTO KETNET ?? In het programma worden voor het eerst echte blote lichamen getoond.
FOTO KETNET In het programma worden voor het eerst echte blote lichamen getoond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium