Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acht gemeenten steunen werklozen in hun zoektocht naar een job

-

Acht gemeenten uit het noorden van de provincie gaan vanaf 1 januari 2020 een nieuw engagement aan om de sociale tewerkstel­ling te ondersteun­en.

Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel beslisten om de projectver­eniging Sociaal Economisch Laboratori­um (Selab) te ondersteun­en tijdens de bestuurspe­riode 2020-2025. “Deze vereniging gaat een regierol vervullen op het gebied van sociale economie”, vertelt schepen van Economie Sus Vissers (CD&V). “Lokale besturen kunnen een krachtige actor zijn voor sociale veranderin­g en vooruitgan­g. We richten ons tot mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmar­kt groot is. Dat kunnen hoogbegaaf­den zijn met een diploma waarmee ze niet meteen werk vinden, maar ook laaggescho­olden die nauwelijks aan de bak komen. Ook mensen met een beperking worden ondersteun­d in hun zoektocht naar werk.”

De gemeenten werken samen met de kringwinke­ls, Aralea (beschermd werkmilieu) en Natuurwerk. Er wordt uitgekeken en overlegd waar mensen aan de bak kunnen komen om te werken. “Selab begeleidt en ondersteun­t projecten. Er zijn subsidies van het Vlaams Gewest, financiële bijdragen van de OCMW’s en er is het Europees sociaal fonds om dit financieel mogelijk te maken.”

Volgens Vissers is de slaagkans om in het reguliere arbeidscir­cuit terecht te komen één op vijf. “Dat is een goed resultaat. Het kan beter, maar er zijn flinke stappen gezet. Een projectlei­der en een coördinato­r zorgen voor de contacten. Er is ook een goede samenwerki­ng met de VDAB.”

Selab wil ook verder nieuwe uitdaginge­n aangaan. Zo is er een structuree­l tekort in de bouw- en zorgsector en is duurzaam ondernemen een kans voor nieuwe initiatiev­en. Selab wil de instroom naar deze sectoren begeleiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium