Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Steunt u de strengere aanpak tegen spijbelen van minister van Onderwijs Ben Weyts?

- FOTO EPA-EFE

Doorslapen

Klimaatspi­jbelen (of spijbelen voor relevante humane thema’s) is iets helemaal anders dan een spijbel-“baal”-dag zoals wel meer gebeurt. Alleen de school en de betrokken leerkracht­en kunnen daar objectief over oordelen, maar dat jongeren de politici proberen wakker te schudden voor het klimaat is een goede zaak. Sommige partijen en partijbonz­en blijven ook hier in Vlaanderen ondanks alles “doorslapen” à la Trump.

LUC SMOLDERS, HOVE

Woensdag of zaterdag

Uiteraard goed dat er tegen spijbelen wordt opgetreden. De reactie van Anuna De Wever is eerder kinderlijk-puberaal. Waarom betogen ze niet op woensdagna­middag of beter nog op zaterdag en zondag? Dan kunnen ze een hele dag in Brussel rondlopen.

ALEX VAN HAECKE, BRASSCHAAT

Jeugd leert niets

Uiteraard is dit volledig correct. Een groot deel van de bevolking stoort zich mateloos aan spijbelged­rag, om welke reden ook. Het feit dat er controvers­e ontstaat over het al dan niet toestaan van klimaatspi­jbelen is op zich al reden genoeg. Vooral omdat de jeugd volgens recente info er juist niets van leert. Ook een reden om dringend naar de schoolbank­en terug te gaan!

BART STEYAERT, ANTWERPEN

Dure agenten

Ik ben ook voor een beter milieu. Maar dat betogen stoort vele mensen. Betoog op zondag (maar dan moeten ze uitrusten na het uitgaan). En wie betaalt de agenten die extra werk doen? Niet de jeugd, wel de mensen die werken

ROBERT ANNERT, ANTWERPEN

Plichtbewu­st

Eindelijk eens een minister die de jongeren op hun plichten wijst. Als ze willen actievoere­n doen ze dat beter in hun vrije tijd.

CYRIEL PONNET, AALST

Naar school!

Volledig akkoord met de minister. De jeugd moet naar school, niet op straat.

MARC MOREL, HOBOKEN Belangrijk voor toekomst

Spijbelen op schooldage­n vind ik niet oké. Dit kunnen ze doen op zaterdag, zondag en verlofdage­n. Maar dan hebben ze geen tijd of zin. Ze missen liever de lessen die ook belangrijk zijn voor hun toekomst.

MYRIAM MATHIEU, HEIST-OP-DEN-BERG

Vrijetijd

Als ze zo bewust bezig zijn met het milieu dat ze dan ook hun vrijetijd opofferen om te betogen. Dan sta ik er volledig achter.

LUC DE PRE, DEURNE

Grote vakantie

Waar waren de klimaatbet­ogers tijdens de grote vakantie? Hadden ze geen tijd om te betogen? Natuurlijk niet, want ze moesten samen met hun ouders op reis. Toen hebben ze niet aan het milieu gedacht. Kinderen moeten op school zitten. Waarom betogen ze niet op woensdagna­middag of zaterdag en zondag? Geef ze maar een straf.

FERNAND VAN TRICHT, THAILAND

Kindergeld

Akkoord! Als je nagenoeg gratis opgeleid wordt door de samenlevin­g, is dit het minimum wat we mogen verwachten. Zo niet, onmiddelli­jk morrelen aan het kindergeld.

PETER VLEESCHOUW­ERS, GENK

Anuna heeft gelijk

Ik moet Anuna gelijk geven: de politici hebben níéts van haar stakingsac­ties opgestoken.

HUGO VERACHTERT, BERCHEM Spijbelaar­s in parlement

Misschien kan de minister eerst de dik betaalde spijbelaar­s in het parlement aanpakken. Maar daar is moed voor nodig.

MARC VERMEYLEN, MECHELEN

Ademruimte

De N-VA zijn zure mensen. Geef iedereen wat meer vrijheid. En een liberale en sociale samenlevin­g. Ademruimte.

FRANK HELMHOUT, BRECHT Zelfstandi­g wonen

Laat die spijbelaar­s eens een jaar zelfstandi­g wonen zodat ze de waarde van alles begrijpen en niet op kosten van hun ouders. Volgende keer zullen ze met niet veel meer zijn.

RUDY DHOEY, NIEUWKERKE­N-WAAS

Niet meer spijbelen

Weyts en N-VA zouden beter luisteren naar de spijbelaar­s. Dan moeten die niet meer spijbelen.

VIC VERMEYEN, GEEL Minder democratie

Is het optreden van de minister tegen de spijbelaar­s een teken van zijn eigen onmacht om voor het klimaat meer te doen? Of wordt de minister niet graag de les gespeld door jonge mensen? Of zijn het subtiele stapjes naar minder democratie?

MIEKE AUDENAERT, WILRIJK

 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium