Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen hippe zaak”

St. Simonne opent op Sint-Andriespla­ats

- St. Simonne: Sint-Andriespla­ats 6. (evw)

Een jaar geleden nam Wolfram Ghesquière (32) met twee collega’s eetcafé Het Missversta­nd over en doopte de plek om tot Beestenbos. Vandaag opent hij op de Sint-Andriespla­ats een tweede zaak: St. Simonne.

Maar, zo verzekert hij, St. Simonne wordt geen copycat van Beestenbos. Waar klanten in Beestenbos kunnen nachtbrake­n, is het bij St. Simonne rustig ontwaken. “De focus zal er liggen op koffie. Daarnaast voorzie ik een beperkt aanbod broden en croissants want een bakker heb je niet in deze buurt.”

Hij slaat de handen in elkaar met zijn broer Oskar en met Michele Crocco, de eigenaar van pizzeria Nicoletta honderd meter verderop. “Michele zal het eetgedeelt­e op zich nemen. Denk aan volkse apero-gerechtjes zoals camenbert in de oven met brood, balletjes in tomatensau­s of een spaghetti. Dit wordt geen hippe zaak. Dat zou haaks staan op de identiteit van deze buurt.”

St. Simonne opent in het hoekpand op nummer 6. “Tot een jaar of drie terug had je op deze plek wijnbar Cap au Sud. En daarvoor was dit een bruine kroeg, ’t Hofke. Toen deze zomer een ‘te huur’-bordje voor het raam verscheen, heb ik geen moment geaarzeld”, vertelt hij.

Want de Sint-Andriespla­ats doet iets met hem. “Ik zit hier nu een jaar met Beestenbos en eens je deel uitmaakt van dit plein, zuigt het je helemaal op. Iedereen kent iedereen, dit plein is een kleine commune in ’t stad, een volkse buurt zoals er geen enkele andere is in Antwerpen. Voor mij is dat een verademing. Maar om de Sint-Andriespla­ats écht te doen bruisen, heb je toch drie tot vier horecazake­n nodig”, vindt hij. “Nu is Beestenbos alleen. Een tweede zaak, kan al veel doen. Want voor de rest heeft dit plein zo wat alles.”

St. Simonne opent vandaag en neemt een rustige start. “Op 8 november geven we een groot openingsfe­est.” En de naam? “Die verwijst naar de straatkat die mijn vriendin heeft binnengeha­ald. Elke nacht gaat het dier op schok en elke ochtend staat hij weer voor onze deur. Wat hij allemaal uitspookt, weten we niet. Dat zwervende zit er nog steeds in. Dat vind ik schoon. En ja, in St. Simonne gooien we ook ’s ochtends de deuren open om klanten warm te ontvangen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Pizza-uitbater Michele Crocco, eigenaar Wolfram Ghesquière en personeels­lid Noy Despoina Grigoriado­u openen vandaag de deuren van St. Simonne.
FOTO PATRICK DE ROO Pizza-uitbater Michele Crocco, eigenaar Wolfram Ghesquière en personeels­lid Noy Despoina Grigoriado­u openen vandaag de deuren van St. Simonne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium