Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man aangereden nabij La Rocca: tien jaar cel geëist voor moordpogin­g

Verdedigin­g zegt dat beklaagde nooit intentie had om iemand bewust aan te rijden

-

Een 23-jarige man uit Hoboken hangt tien jaar cel boven het hoofd omdat hij eind juni een andere man aanreed vlak bij dancing La Rocca in Lier. Volgens het parket was er sprake van voorbedach­theid en ging het dus om een moordpogin­g. De verdedigin­g van de beklaagde vond die vordering sterk overdreven.

Eind juni werd Antwerpena­ar Mamadou B. (21) door de portiers uit dancing La Rocca gezet. Buiten op de parking ontstond kort nadien wat tumult tussen B. en drie mannen die ook net wilden vertrekken. Uiteindeli­jk stapte Mamadou weg richting Duwijckstr­aat. Korte tijd later merkte Ouzhan O., een van de drie mannen met wie Mamadou het aan de stok kreeg op de parking, de Antwerpena­ar op.

“Hij begon met zijn wagen te accelerere­n en reed het slachtoffe­r bewust aan. De man belandde eerst op de motorkap en viel dan op de grond. Hij werd ook nog overreden door het achterwiel van de wagen”, zei de openbaar aanklager. “De bestuurder stopte niet en ging ervandoor. Slachtoffe­r Mamadou B. werd met ernstige verwonding­en naar het ziekenhuis overgebrac­ht.”

Ouzhan gaf zich drie dagen na de feiten aan bij de politie en zit sindsdien in voorhechte­nis. Hij verscheen donderdag voor de rechtbank. Ook Mamadou B. woonde het proces bij. Na de aanrijding verbleef hij drie weken in het ziekenhuis. Hij kan zich tot op vandaag niet veel herinneren van de feiten. “Wat ik vooral heel erg vind, is dat de bestuurder niet gestopt is. Hij is gewoon doorgerede­n en heeft mij achtergela­ten. Hij heeft zelfs geen ziekenwage­n gebeld. Terwijl ik evengoed dood had kunnen zijn”, reageerde de man.

Voor het Openbaar Ministerie was de moordpogin­g bewezen. “De beklaagde woont in Antwerpen. Hij heeft niet de snelste weg terug genomen naar Antwerpen. Hij is richting Duwijckstr­aat gereden, waar hij eigenlijk niet eens moest zijn. De intentie om te doden met voorbedach­theid is voor mij bewezen”, klonk het nog. Uiteindeli­jk werd er tien jaar effectieve celstraf gevorderd.

Advocaat Frédéric Thiebaut, die Ouzhan O. bijstond, vond de vordering van het OM fel overdreven. Hij verwees naar de bewakingsb­eelden van een bedrijf in de buurt dat de aanrijding heeft gefilmd en vroeg aan de drie rechters om die beelden zeker grondig te bestuderen. “De beelden zeggen veel. Onder meer dat mijn cliënt niet tegen hoge snelheid tegen het slachtoffe­r is aangereden”, zei de strafpleit­er. “Dit is geen moordpogin­g, maar puur haantjesge­drag van de man.”

Er werd een mildere straf gevraagd dan de gevorderde tien jaar. Bovendien is O. bereid om de nodige cursussen en begeleidin­g te gaan volgen. De beklaagde bood tijdens het proces meermaals zijn verontschu­ldigingen aan bij het slachtoffe­r. De correction­ele rechtbank velt een vonnis op 14 november.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Het incident gebeurde nadat beide partijen elkaar op de parking van La Rocca hadden ontmoet.
FOTO JOREN DE WEERDT Het incident gebeurde nadat beide partijen elkaar op de parking van La Rocca hadden ontmoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium