Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Van Den Bergh (ex-Beerschot): “Plots kon ik niet meer praten en waren mijn armen verlamd”

Gent-verdediger JAN VAN DEN BERGH (ex-Beerschot) kan eindelijk vrijuit voetballen na zwaar hoofdletse­l

- STEFAN SMET

Eind maart werd centrale verdediger Jan Van Den Bergh (25) voorgestel­d bij AA Gent, hij maakte de overstap van Beerschot. Maar een onschuldig luchtduel met Igor De Camargo resulteerd­e in een nachtmerri­e, waarbij Van Den Bergh meer dan vijf maanden moest herstellen van een ernstig hoofdletse­l. Twee schedelbor­ingen later lonkt nu toch alweer een eerste selectie bij de Buffalo’s.

Wat liep er precies fout tijdens die laatste weken van je periode bij Beerschot Wilrijk?

“Alle ellende begon tijdens de finaleweds­trijd tegen KV Mechelen toen ik hard in botsing kwam met Igor De Camargo. De clubarts stelde me tijdens de pauze nog gerust: Het is slechts een suiker- of cafeïnedip. Maar ook nadat ik wat suikers en cafeïne had ingenomen, bleef ik last hebben van evenwichts­problemen en een wazig zicht. En tot overmaat van ramp pakte ik rond het uur ook nog eens mijn tweede gele kaart.”

Maar toen moesten de grootste problemen nog beginnen.

“Inderdaad, enkele weken later kwam ik tegen KV Oostende weer in botsing, deze keer met Tom De Sutter. En weer voelde ik me meteen duizelig en kampte ik met felle hoofdpijn. Eerst dachten we aan een hersenschu­dding, maar toen we bij de neuroloog langsginge­n, kreeg ik te horen dat ik er zich na die eerste botsing een bloedprop had gevormd in mijn hersenen. Dat had men eerder niet vastgestel­d. Voetballen was dan ook voor een poosje uit den boze. Maar begin mei – we woonden toen zelfs al in Gent – werd ik op een nacht wakker. Ik kon niet meer praten en had geen gevoel meer in mijn handen. Mijn armen waren ook verlamd. Heel heftig allemaal.”

En toen ging je ook effectief onder het mes in het UZ van Gent.

“Eerst lag ik wel nog vijf dagen op de afdeling voor intensieve zorgen en na mijn ingreep – er werd een schedelbor­ing uitgevoerd – moest ik nog vijf dagen op intensieve zorgen verblijven. Die eerste weken kampte ik met felle hoofdpijn, maar ik kreeg wel al voor die ingreep de garantie dat ik opnieuw zou kunnen voetballen. Een hele opluchting, ook al heeft het herstel uiteindeli­jk langer geduurd dan voorzien.”

Hoe beleefde je die herstelper­iode?

“Het was de eerste keer in zeven jaar dat ik een ernstige blessure opliep. Toen ging het om een meniscusle­tsel. Maar dit was toch een ingreep waarbij men minder makkelijk kan voorspelle­n wanneer je opnieuw wedstrijdf­it bent. Gedurende de eerste drie maanden waren luchtduels of oefenvorme­n waarbij er risico was op een hard contact zelfs helemaal uit den boze. En dat was heel vervelend, omdat ik me toch wilde manifester­en bij mijn nieuwe club.”

Op wie kon je zoal rekenen tijdens die moeilijke momenten?

“Natuurlijk is er de steun van je familie en vrienden, maar ik was ook enorm gecharmeer­d door het bezoek van Peter Verbeke (sportmanag­er AA Gent, red) in het ziekenhuis. Ook Gertjan De Mets en Tom Van Hyfte – twee ex-collega’s bij Beerschot – kwamen me een hart onder de riem steken. En dat doet écht deugd. Maar ook toen ik al opnieuw aan het trainen was, bleef ik de steun genieten van de trainers, de medische staf en het clubbestuu­r. Daar blijf ik hen eeuwig dankbaar voor.”

Wat zijn je ambities voor de rest van dit seizoen? De concurrent­ie is alvast niet min.

“Ik wil in de eerste plaats zo snel mogelijk een plekje in de wedstrijds­electie veroveren, dat zou al heel mooi zijn. Maar ik ben realistisc­h: de plaatsjes zijn heel duur bij AA Gent en het niveau op training is indrukwekk­end. Anderzijds ben ik ook best wel polyvalent: ik kan zowel centraal als op de linksachte­rpositie uit de voeten. Zowel bij Heist als Beerschot speelde ik heel vaak als linksback. Maar ik ben nu in de eerste plaats heel gelukkig dat ik eindelijk weer zo goed als honderd procent fit ben. Zo kon ik de laatste weken drie duels afwerken: eerst de oefenmatch tegen Zulte Waregem, nadien het duel met de beloften in Anderlecht en vorige week speelde ik ook nog eens negentig minuten tegen Oostende.”

Heb je dan geen schrik? Of ga je al opnieuw onvervaard in duels?

“Je mag niet te veel nadenken. Ik kreeg ook de garantie dat ik evenveel risico heb om nog eens een gelijkaard­ige blessure op te lopen als elke andere speler. Eerst had ik soms nog wat last van mijn coördinati­evermogen in duels, maar nu voel ik me eindelijk weer kiplekker. Eenmaal ik verlost was van die vervelende helm, ging ik meteen weer voluit in elk duel. Ik voel me opnieuw profvoetba­ller en dat is een heerlijk gevoel.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS FOTO BELGA ?? Afscheid van Beerschot.
FOTO MARC HERREMANS FOTO BELGA Afscheid van Beerschot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium