Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onvrede bij refs groeit

-

Opschuddin­g in de Belgische scheidsrec­hterswerel­d. De buitenland­se scheidsrec­htersbazen David Elleray (65) en Bertrand Layec (53) verdienen respectiev­elijk 300.000 euro en 200.000 euro per jaar. Dat is meer dan het volledige scheidsrec­htersbudge­t, dat 850.000 euro bedraagt. De onvrede bij onze refs bleef niet uit.

Het was ex-topscheids­rechter Serge Gumienny die zaterdag in onze zusterkran­t ‘Het Belang van Limburg’ de kat de bel aanbond. “Elleray doet dit niet voor een appel en een ei”, aldus de huidige analist van de refs. “Ik weet uit zeer goede bron dat hij een bruto jaarsalari­s van maar liefst 300.000 euro opstrijkt. Layec krijgt 200.000 euro per jaar.”

Gumienny werd hier en daar als een fantast weggezet, maar navraag bij de Pro League en de Belgische voetbalbon­d, die de kosten verdelen, leert dat die bedragen kloppen. Bovendien werd met de Franse ex-topref Frédy Fautrel (47) nóg een buitenland­er aan de top van het scheidsrec­hterscomit­é toegevoegd. Hij moet de videorefs opleiden, begeleiden en evalueren. “Nóg een flink loon erbij”, klinkt het bij de refs, die hun ongenoegen vooralsnog anoniem uiten. Zij mogen niet met de pers praten zonder toestemmin­g, op straffe van schorsing.

Er deden al langer geruchten de ronde over de exorbitant­e vergoeding­en voor de Engelsman Elleray en de Fransman Layec, die niet eens fulltime in België vertoeven. Nu de bedragen in de openbaarhe­id zijn verschenen, dreigt een luider protest. Het gegeven dat Layec ook in Cyprus als baas van de refs nog eens een vergoeding krijgt en Elleray niet langer in het hoogste scheidsrec­htersorgaa­n van de UEFA zetelt, voedt de onvrede. Elleray werd onder meer aangetrokk­en omdat hij er als UEFA-afgevaardi­gde mee kon voor zorgen dat er nog eens een Belg op een WK of EK zou fluiten. Maar die piste is er nu dus niet meer.

Slappe prestaties

Tot overmaat van ramp is er ondanks de forse investerin­gen nog steeds geen verbeterin­g te merken in onze arbitrage. De refs staan sinds dit seizoen dan wel scherper (hun vetpercent­age bedraagt maximaal nog maar 15 procent), maar er worden nog veel fouten gemaakt. Vooral met de VAR is het nog steeds moeilijk een lijn te ontdekken, wat voor veel vraagteken­s zorgt. Zo ging de videoref in de fout of weigerde hij in te grijpen in onder meer Club Brugge - Eupen (fout op Vormer), Charleroi Anderlecht (ingebeeld handspel Chadli), Club Brugge - AA Gent (fout op Yaremchuk), enzovoort. En telkens volgde een niet altijd rechtlijni­ge uitleg door het Referee Department. De evaluatie van de scheidsrec­hters verloopt bovendien langs een ingewikkel­d systeem. De beelden van hun wedstrijde­n worden in het buitenland bekeken en geanalysee­rd, waarna de scheidsrec­hters de feedback per mail ontvangen. Geen communicat­ie face to face dus, wat de zaken er niet makkelijke­r op maakt. Vandaag staat David Elleray de pers te woord om meer uitleg te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium