Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Slechte verrassing"

Antwerpen en Goffin is geen geslaagd huwelijk: nu al drie keer moet Belgiës nummer één vroeg zijn koffers pakken

- HANS JACOBS

Drie keer onder de verwachtin­gen, één keer forfait wegens een blessure: David Goffin en de European Open is voorlopig geen match. Gisteren verloor het Belgische nummer veertien van de wereld kansloos tegen de nummer 70, in twee sets (3-6, 1-6). Dan toch de onvermijde­lijke druk van het thuispubli­ek?

Nooit sinds de wedergeboo­rte van een ATP-toernooi in Antwerpen, de European Open, vond het publiek zo talrijk zijn weg naar de Lotto Arena voor een eerste wedstrijd van David Goffin. Dat Andy Murray, gewezen nummer één van de wereld en veelvoudig grandslamw­innaar, voordien speelde (en won, en dus in de kwartfinal­e staat), hielp.

Dat baatte niet voor Goffin. Bij zijn eerste wedstrijd – in de eerste ronde lootte hij vrij – sneuvelde hij tegen Ugo Humbert. De linkshandi­ge Fransman staat nummer 70 van de wereld en knokt zich complexloo­s naar de top. Ogenschijn­lijk koel bleef hij bij het publiek dat niet voor hem was gekomen, terwijl Goffin net last leek te hebben van de druk. “Ja, in het begin voelde ik die spanning om het goed te doen voor het thuispubli­ek, maar dat gevoel ging nadien weg”, zei Goffin. “Ik voelde mij ook niet slecht. Vooral mijn tegenstand­er was goed, ging er vol in, nam veel risico en met succes. Dit was de match van zijn leven. Ik probeerde te volgen, te variëren, maar hij liet mij geen tijd. Het was moeilijk om mijn stempel te drukken.”

Hoe kan het dat Goffin, een speler die het Roger Federer zelfs moeilijk kan maken, hier redelijk kansloos is? “Mijn tegenstand­er was een verrassing, maar een slechte verrassing dan.”

Dit is de balans van Goffin en ‘zijn’ European Open: in 2016 eruit in de halve finales tegen Diego Schwartzma­n, in 2017 eruit in de kwartfinal­es tegen Stefanos Tsitsipas (toen nog een new kid on the

block, inmiddels een gevestigde waarde), vorig jaar forfait wegens een elleboogbl­essure en dit jaar er gelijk uit. Umbert verontschu­ldigde zich haast. “Sorry voor de Belgische fans. Maar ik heb een supermatch gespeeld.”

“Dit is jammer, want ik mis een kans om punten te sprokkelen voor de Masters. Mijn volgende toernooi begint maandag in Zwitserlan­d.

(lachje) Nu heb ik meer dagen om mij goed voor te bereiden.”

Een schrale troost: er sneuvelden gisteren nog reekshoofd­en. De 18jarige Italiaan Jannik Sinner (ATP 119) kegelde een licht geblesseer­de Gael Monfils (ATP 13) eruit, Diego Schwartzma­n (ATP 15) verloor tegen het opslagkano­n Marius Copil (ATP 92).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium