Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwe aanpak lijkt aan te slaan bij de jeugd”

Voortaan geen verspringe­n meer, maar wel 50 meter zwemmen

-

Zondag begint alweer een nieuwe editie van de Achtkamp van Brasschaat. Voor de zeventigst­e jaargang kozen de organisato­ren voor een andere aanpak. Belangrijk­ste wijziging: het verspringe­n verdwijnt en in de plaats gaan de deelnemers 50 meter zwemmen. De formule lijkt alvast aan te slaan. Net geen tweehonder­d deelnemers schreven zich ondertusse­n al in. Daarbij opvallend meer jeugd dan de voorbije jaren.

“We kunnen er niet omheen dat de belangstel­ling de voorbije jaren dalende was”, geeft tienvoudig ex-winnaar en nu medeorgani­sator Dirk Mertens eerlijk toe. “Daarom hebben we het voorbije jaar een grootschal­ige enquête gehouden. Dat resulteerd­e finaal in enkele nieuwighed­en die hun effect blijkbaar niet gemist hebben. Belangrijk­ste wijziging is dat het verspringe­n van het programma verdwijnt. Deze blessurege­voelige proef schrikte nogal wat deelnemers af. In de plaats daarvan trekken we naar de Sportoase in het park voor een nieuw onderdeel: 50 meter zwemmen. Voeg daar nog drie fietsnumme­rs en vier atletieknu­mmers aan toe en onze Achtkamp bestaat uit drie volwaardig­e olympische discipline­s.”

Die wijziging lijkt zijn vruchten af te werpen. “We hebben een pak meer inschrijvi­ngen mogen noteren. Zeker bij de jeugd. Vooral dat doet ons veel plezier. De verdere toekomst van de Achtkamp hangt uiteraard af van de interesse bij de jongeren. Daarom hebben we er dit jaar ook voor gekozen om bij de juniores bij de jongens een apart klassement op te maken voor de min vijftienja­rigen en de plus vijftienja­rigen. Hopelijk volgen later ook nog de meisjes, maar nu zijn die met nog iets te weinig om over te gaan tot een splitsing.”

Ook op extrasport­ief vlak werd een belangrijk­e beslissing genomen. “Vroeger vond de prijsuitre­iking twee weken na de slotproef plaats met een slotshow. Nu zal de prijsuitre­iking meteen in de namiddag plaatsvind­en na het veldrijden. Meestal is er op die laatste dag de nodige ambiance, we gaan daarvan proberen te profiteren om ook van de prijsuitre­iking een aangenaam gebeuren te maken. We maken ons sterk dat deze zeventigst­e editie in het geheugen zal blijven hangen.”

Alle info op www.achtkamp.be Zondag 20 oktober: eerste proef vanaf 9 uur: 1 km tijdrijden en kogelstote­n aan het kasteel in het park van Brasschaat.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De jeugd van Brasschaat lijkt de weg naar de Achtkamp weer gevonden te hebben.
FOTO KOEN FASSEUR De jeugd van Brasschaat lijkt de weg naar de Achtkamp weer gevonden te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium