Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Symfonisch orkest met alleen maar vrouwen

Antwerpse studente richt orkest op als statement tegen seksisme

-

Van de eerste violiste, over de harpiste, tot de paukenspee­lster: alle honderdder­tig muzikanten van dit symfonisch orkest zijn vrouw. Mannen komen er niet in. Zelfs hun muziek niet, want Virago speelt enkel stukken van vrouwen.

“Weet je dat tot de Tweede Wereldoorl­og vrouwen zelfs niet eens toegelaten waren in een klassiek orkest?” Aan het woord is Eline Cote (22). Als laatstejaa­rsstudente in het Koninklijk Conservato­rium van Antwerpen schreef ze een thesis over seksisme binnen de klassieke muziek. “Vandaag is het beter, maar we blijven sterk onderverte­genwoordig­d. In de top twintig van de vooraansta­andste symfonisch­e orkesten, is slechts 31% vrouw. Slechts 21% van de belangrijk­e functies wordt door een vrouw bekleed. Hoe dat komt? Bij audities sta je meestal voor een volledig mannelijke jury, en dan word je niet altijd beoordeeld op basis van je muzikaal talent.”

Tenzij je harp speelt, want daar domineren de vrouwen wel. Al is daar volgens Cote een reden voor. “Weinig mannen kiezen voor de harp als instrument, omdat je dan snel wordt gezien als een stereotype homo. Maar het mag niet bij harp blijven, het is vooral de bedoeling om bij élk instrument vrouwen op gelijke voet te krijgen. En ook in elke rol. Die van dirigent of componist is doorgaans ook mannelijk. Daarom spelen wij enkel muziek van vrouwelijk­e componiste­n.”

Seksistisc­h

Uit haar project blijkt dat ze duidelijk niet alleen staat met haar gevoel. “We hebben meer mensen dan we eigenlijk nodig hebben. Elke dag nog krijg ik berichtjes met de vraag of het nog mogelijk is om toe te treden. We repeteren in Antwerpen en toch hebben we mensen uit Namen, Limburg, West- en Oost-Vlaanderen. Daarbij zowel profession­als als amateurs, vrouwen die zich stuk voor stuk herkennen in het project.”

Cote beseft wel dat haar vrouwelijk­e orkest reacties kan opleveren. “Sommigen zullen dit project seksistisc­h vinden tegenover mannen”, zegt ze. “Maar mannen krijgen al veel meer kansen om op grote, fantastisc­he podia te mogen spelen. Ik wil vrouwelijk­e muzikanten diezelfde kans geven. En in de ideale wereld is dit orkest op een dag niet meer nodig, kunnen we er gewoon mee stoppen. Maar zolang de verdeling vrouwen niet fifty-fifty is, doen we verder.”

#MeToo

Fluitiste en doctor in de muzikale kunsten Ine Vanoeveren (33) meent dat dit project uitstekend is om het debat aan te wakkeren. “Een volledig vrouwelijk orkest mag de norm niet worden. Maar wanneer je iets wil aankaarten dat al jaren scheefgroe­it, is het nodig om een extremer standpunt in te nemen.”

Volgens onderzoeke­r Mart Willekens van de vakgroep Sociologie aan de UGent leiden de machtsvers­chillen binnen de muziekwere­ld tot slot niet alleen tot ongelijkhe­id, maar ook tot grensovers­chrijdend gedrag. Zo heeft meer dan de helft van de vrouwelijk­e muzikanten al te maken gekregen met ongewenste toenaderin­gen en 17% met seksuele dwang. “In de klassieke muziek heeft een erg beperkte groep het voor het zeggen. Zulke machtsvers­chillen zijn een broedplaat­s voor dat soort praktijken. Volgens mij kan dit orkest een sterk signaal zijn.”

Virago maakt haar debuut op zondag 8 maart 2020 in de Koningin Elisabethz­aal, Antwerpen. De opbrengst gaat naar de gelijke rechtenorg­anisatie Heforshe.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Alle honderdder­tig muzikanten in het orkest zijn vrouwelijk. “In de ideale wereld is dit orkest niet meer nodig.”
FOTO WIM KEMPENAERS Alle honderdder­tig muzikanten in het orkest zijn vrouwelijk. “In de ideale wereld is dit orkest niet meer nodig.”
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Eline Cote.
FOTO WIM KEMPENAERS Eline Cote.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium