Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoop op ultieme deal voor Brexit

Antwerpse industrie kijkt nagelbijte­nd uit naar stemming in Brits parlement morgen

- MARC VAN DE WEYER

Dat Brits premier Boris Johnson een deal heeft kunnen sluiten met de Europese Unie over de Brexit, is al een succes op zich. Maar voor de Antwerpse haven, farma- en chemiebedr­ijven, waar de Brexit duizenden jobs impacteert, is het nagelbijte­n tot morgen. Dan stemt het Britse Lagerhuis over het akkoord. Die stemming wordt een dubbeltje op zijn kant: de oppositie spreekt harde taal en Johnson moet nog altijd op zoek naar een dertigtal parlements­leden die hem willen steunen. Als het akkoord met de EU wordt weggestemd, betekent dat nog niet dat een harde Brexit eind deze maand onvermijde­lijk is. De kans is reëel dat er dan nieuw uitstel komt, ook al houdt Johnson vol dat hij dat niet wil.

Voor de tweede keer is er een Brexit-akkoord tussen Europa en de Britse regering. Zaterdag probeert Boris Johnson wat Theresa May tot driemaal toe niet lukte: de zegen van het Lagerhuis losweken.

De leden van het Britse Lagerhuis staan zaterdag meer dan ooit voor een dwingende keuze. Keuren ze het akkoord-op-de-valreep goed, of riskeren ze het toch om op 31 oktober zonder akkoord te zitten?

Nieuw uitstel van de deadline werd door Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker alleszins uitgeslote­n. Daarmee sprak hij wel voor zijn beurt, want eigenlijk ligt die beslissing bij de 27 lidstaten. En wat zij van plan zijn als het Britse parlement de nieuwe deal afwijst, zoals het dat drie keer deed met het akkoord van Theresa May, is niet duidelijk.

Valreep

Dat het akkoord er überhaupt zou komen, was tot op de valreep onzeker. De stemming wisselde de voorbije dagen slag om slinger. Dat kwam vooral door de reacties uit Noord-Ierland op het grootste Brexit-obstakel: de grens op het Ierse eiland. Een harde grens met slagbomen zou de sluimerend­e tegenstell­ing tussen Noord-Ierse unionisten en Ierse nationalis­ten kunnen aanwakkere­n. De herinnerin­g aan de bloedige Troubles met hun duizenden doden, is nog sterk.

Het eerste akkoord probeerde de grenskwest­ie op te lossen met een backstop, een soort vangnet waarbij de grens zou openblijve­n zolang er geen nieuw handelsakk­oord tussen de EU en het VK was. Die backstop bleek echter onaanvaard­baar voor Conservati­eve Brexiteers zoals Johnson, en voor de Noord-Ierse Unionisten.

Op zoek naar 320 stemmen

Maar zaterdag wordt dus de zoveelste D-day. Leidende Brexiteers zoals Jacob Rees-Mogg gaven al hun zegen aan het akkoord, terwijl de Noord-Ierse unionisten het fel afwezen. Volgens DUP-leider Arlene Foster rijdt het akkoord “met paard en kar” door het Goede Vrijdagakk­oord dat twintig jaar geleden een einde maakte aan de Troubles. De tien afgevaardi­gden van de DUP in het Lagerhuis, die normaal de Conservati­eve regering steunen, stemmen dus al sowieso tegen.

Maar wat doet de oppositie? Labour-leider Jeremy Corbyn noemde het akkoord gisteren “nog slechter dan dat van May”, en haar akkoord werd drie keer naar de prullenbak verwezen. Ook Nicola Sturgeon, de aanvoerste­r van de Schotse nationalis­ten, en Jo Swinson, leider van de LibDems, wezen het akkoord al af.

Boris Johnson heeft zaterdag 320 stemmen nodig. Het Lagerhuis telt 650 leden, maar omdat de Sinn Fein-afgevaardi­gden uit Noord-Ierland nooit stemmen zijn er in feite 639 stemmende leden. De 28 stemmen van de keiharde Brexiteers van de European Research Group meegereken­d, is de premier redelijk zeker van de resterende 287 stemmen van de Conservati­even. Hij is dus naarstig op zoek naar nog 33 stemmen.

Bij de Britse bookmakers, altijd een barometer van ’s lands stemming, werd er gisteren meer ingezet op extra uitstel dan op een Brexit eind deze maand.

De bookies

Negen Labour-afgevaardi­gden schreven vorige week in een brief aan Commissiev­oorzitter Juncker al dat ze voor een deal zouden stemmen als die er kwam. De vraag is of ze dat tegen de wil van hun partij in durven doen.

Dan zijn er nog de twintig ex-Conservati­even die uit hun partij zijn gezet omdat ze tegen een nodeal-Brexit stemden. Als Johnson het glas halfvol ziet, dan heeft hij met die twee groepen meegereken­d 326 stemmen. Het blijft echter heel onzeker of alle Conservati­eve hardliners, alle Labour-dissidente­n en alle ex-Conservati­eve Remainers voor zullen stemmen.

Wat er gebeurt als het Lagerhuis het akkoord morgen keldert, is al helemaal koffiedik kijken. Johnson hield uiteraard ook gisteren vol dat er geen nieuw uitstel komt. Bij de Britse bookmakers, altijd een barometer van ’s lands stemming, werd er gisteren meer ingezet op extra uitstel dan op een Brexit eind deze maand.

 ?? FOTO MVN ?? Aanschuive­nde vrachtwage­ns in Zeebrugge. Het in de rij staan zal alleen maar langer en langer duren.
FOTO MVN Aanschuive­nde vrachtwage­ns in Zeebrugge. Het in de rij staan zal alleen maar langer en langer duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium