Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boswachter Merksplas-Kolonie betrapt wildplukke­rs met zakken vol paddenstoe­len

-

Op het Domein Merksplas-Kolonie betrapte boswachter Bart Hoeymans woensdag wildplukke­rs die al drie zakken met paddenstoe­len hadden gevuld. Paddenstoe­len uit de grond trekken is verboden in Vlaanderen, net als bessen plukken, kastanjes rapen of beukennoot­jes verzamelen.

“Momenteel kun je volop genieten van de herfst met bijhorende paddenstoe­len, maar het is verboden om die te plukken. Vandaag in Merkplas-Kolonie kwam ik wildplukke­rs tegen met drie zakken vol boleten”, zo klinkt het woensdag bij boswachter Bart op Twitter. De wildplukke­rs stopten hun zakken vol boleten, vlezige paddenstoe­len met een steel en hoed.

Volgens Bart zijn er almaar meer wildplukke­rs actief bij ons. “In de Noorderkem­pen wonen nu veel meer mensen uit Oost-Europa dan vroeger. Dat zijn bijvoorbee­ld seizoensar­beiders. Zij hebben veel meer de gewoonte en cultuur om paddenstoe­len uit het bos te halen om ze op te eten”, zei Bart daarover op Radio 2.

Voor eigen gebruik

In Vlaanderen is het verboden om paddenstoe­len te plukken op openbaar domein. “Meer nog: het is in principe verboden om iets uit het bos mee te nemen. Je mag geen braambesse­n plukken, geen kastanjes rapen en zelfs geen blad meenemen uit een openbaar bos. Uiteraard kijken domein- of boswachter­s het wel door de vingers als dat op heel kleine schaal voor eigen gebruik gebeurt. Wel moeten we ingrijpen als wildplukke­rs grote hoeveelhed­en paddenstoe­len

meenemen om onze bossen en de bodem te beschermen”, zegt Roosmarijn Steeman, paddenstoe­lspecialis­t van Natuurpunt.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium