Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dan doen we het wel waar de trams rijden”

Bezoekers en patiënten AZ Monica in Deurne krijgen het niet warm van mogelijke rookvrije site

- (grvr)

Aan de ingang van AZ Monica in Deurne worden ze niet bepaald zenuwachti­g van een rookvrije site. “Dan ga ik wel aan de trams roken”, zegt een bezoekster. “Als je wilt roken, dan rook je”, zegt een patiënt die ’s avonds laat nog met zijn rolstoel naar buiten gaat om er toch maar een te kunnen opsteken.

De ingang van AZ Monica in Deurne lijkt wel een broedplaat­s van rokers. Katarzyna, een vrouw

uit Borsbeek met Poolse roots, zit comfortabe­l op het verhoog aan de straatkant. Ze lurkt aan de zoveelste sigaret van de dag terwijl haar man in het ziekenhuis geopereerd wordt aan een hernia. “Net daarom ben ik aan het roken. Ik heb stress.”

Haar man is, net als haar hele familie, een verstokte roker. “De artsen hebben hem gezegd dat een combinatie van zwaar werk en roken de oorzaak is van zijn hernia. Maar denk niet dat hij stopt. Net voor de operatie was hij al bezig over zijn volgende sigaret, hier op de stoep, op de plaats waar ik nu zit.”

“Ophouden is brug te ver”

Vijf meter verderop staan Petra, Brenda, Jessica en Lindsey. Behalve die laatste zijn ze allemaal overtuigd roker. “We begrijpen het wel als ziekenhuiz­en vragen om niet langer sigaretten op te steken aan de ingang. Het geeft geen goeie indruk. Maar ermee

ophouden, is een brug te ver. Dan gaan we wel een paar meter verderop staan.”

Monica uit Zandhoven en schoonbroe­r Victor uit Deurne zijn er helemaal niet over te spreken. “Ik zal wel aan de trams gaan staan met mijn sigaret”, zegt Monica. “Maar eigenlijk heb ik spijt dat ik mijn sigaar niet bijheb om een statement te maken. Rokers mogen niks meer. We mogen niet meer op café, we mogen niet meer op restaurant en we mogen niet meer roken in onze auto. En weet je wie de grootste bedenkers zijn van die maatregele­n? Mensen die zelf gerookt hebben. Dat is nog het strafste.”

Met sigaret aan infuus

Tim uit Sint-Katelijne-Waver zit buiten met zijn maat Johan die hem is komen bezoeken. Tim zit in een rolstoel na een kruisbandr­evisie. Hij rookt een sigaret met het infuus naast zich. “Ik begrijp ook dat ze roken minder opzichhoe tig willen maken. Maar pak de mensen hun sigaret niet af. Wie wil roken, die zal roken. Ik was gisteren om half zes ’s avonds uit narcose. Om half tien stond ik buiten in korte broek aan mijn eerste sigaret te trekken. Ik moest met mijn rolstoel langs de spoeddiens­t, een hoop deuren trotseren en zelfs een helling overwinnen, maar ik ben er wel geraakt. En dat terwijl ik nog suf was van de narcose. Als je rookt, doe je zulke toeren. Dat krijg je er niet uit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium