Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bouwers worden nodeloos op kosten gejaagd”

Prijskaart­je nieuwe woningen zou vanaf 2021 met 5 tot 10% toenemen

- (tlb)

Wie van plan is een huis te bouwen, zal de kostprijs van dat bouwprojec­t met 5 tot 10% zien stijgen door de strengere isolatieno­rmen. Die worden in 2021 van kracht. “De normen zijn overdreven streng en jagen bouwers nodeloos op kosten”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Iedereen die een nieuw huis bouwt in Vlaanderen, moet sinds vorig jaar voldoen aan twee energienor­men. De eerste – het E-peil, dat de energiezui­nigheid bepaalt – kennen de meeste bouwers wel. Maar er bestaat ook een S-peil, en dat wordt strenger vanaf 1 januari 2021.

“Het gaat om de mate waarin je huis geïsoleerd is: hoeveel energie er nodig is om de binnentemp­eratuur op peil te houden”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie, de federatie van kleine bouwbedrij­ven. “Het peil zakt van 31 naar 28.” Wie het peil niet haalt, krijgt een boete.

Wordt bouwen echt duurder?

“Dat is onvermijde­lijk”, zegt Waeytens. “Je zal extra zonnewerin­g nodig hebben, meer isolatiema­teriaal en dikkere beglazing. De aannemers die wij bevraagd hebben, schatten dat dat de prijs met 5 tot 10% doet stijgen. Dat is dus al snel tot 20.000 euro per woning.”

Win je die investerin­g niet terug op de lange termijn?

“Je wint er wel degelijk bij”, zegt Els Cousin van Pixii, het Kennisplat­form Energieneu­traal Bouwen. “Je zal minder uitgeven aan energiekos­ten. Het binnenklim­aat in je huis zal ook beter zijn, je zal bijvoorbee­ld minder last hebben van schimmel en condensati­evorming. De overheid kan die ingrepen ook verder stimuleren door in subsidies te voorzien.”

“Wij vinden niet dat je er nog bij wint”, zegt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie. “Wie bouwt, heeft een bepaald budget. Als de isolatie duurder wordt, zal hij op andere dingen besparen: hij zal dan bijvoorbee­ld minder in zonnepanel­en investeren. Wat is dan nog je winst?”

“Voor het klimaat zie ik ook geen grote winst”, zegt Marc Dillen van de Confederat­ie Bouw. “Het huidige isolatiepe­il is al zeer streng. Extra isolatiema­teriaal produceren kost óók energie en betekent ook CO -uitstoot.”

Komt dat strengere isolatiepe­il er sowieso?

Dat is nog niet zeker. CD&V wil dat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de norm herbekijkt. “Nieuwbouww­oningen zijn per definitie de meest energiezui­nige”, zegt Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V). “Ze onbetaalba­ar maken voor gewone gezinnen is maatschapp­elijk noch ecologisch een goeie zet.”

Minister Demir heeft oren naar die kritiek. Ze heeft het Vlaamse Energieage­ntschap de opdracht gegeven om een studie uit te voeren naar de impact van de verstrengd­e norm. Begin volgend jaar moeten die resultaten beschikbaa­r zijn.

Zeggen ze niet om de paar maanden dat bouwen duurder wordt?

“Nieuwbouw ís de afgelopen jaren ook effectief duurder geworden door de strengere normen”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “In 2017 kostte het gemiddeld 325.000 euro om een huis van tweehonder­d vierkante meter te zetten met twee slaapkamer­s. In 2018 betaalde je voor datzelfde huis al 332.000 euro. We verwachten dat dat naar 350.000 euro zal stijgen. In die prijs houden we nog geen rekening met bouwgrond, architecte­n of notarissen.”

Kan ik dan maar beter nu snel bouwen?

“Bij elke aankondigi­ng van nieuwe en strengere normen zien we inderdaad een piek in het aantal bouwaanvra­gen”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. “Dat zal nu niet anders zijn. De kans bestaat dat er in de loop van volgend jaar een rush komt van mensen die nog snel willen bouwen. Dat zou de wachtlijst­en bij veel aannemers weer doen groeien. Tot voor kort was die wachtlijst gemiddeld zes tot negen maanden, maar die was net wat aan het inkorten. Een verstrengi­ng zou die wachttijde­n weer doen oplopen.”

 ?? FOTO SS ?? Bouwplanne­n in de toekomst? Haal uw rekenmachi­ne maar boven.
FOTO SS Bouwplanne­n in de toekomst? Haal uw rekenmachi­ne maar boven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium