Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boete van 400 euro voor 23 bijzitters die niet kwamen opdagen op 26 mei

Rechtbank spreekt drie personen vrij

-

De rechtbank in Turnhout heeft 23 bijzitters die niet of te laat zijn komen opdagen bij de federale en Vlaamse verkiezing­en van 26 mei, veroordeel­d tot een boete van 400 euro. Van de vijftig personen die werden gedagvaard, zijn slechts drie Kempenaars vrijgespro­ken.

Tweehonder­d bijzitters die onwettig afwezig waren op het stembureau tijdens de federale, Vlaamse en Europese verkiezing­en van zondag 26 mei hebben de voorbije weken eerst een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden gekregen. Vijftig personen betaalden dat bedrag niet en moesten zich een maand geleden verantwoor­den bij de rechter in Turnhout. De rechtbank heeft alle dossiers onder de loep genomen en een uitspraak gedaan. 23 nalatige bijzitters zijn veroordeel­d tot een effectieve geldboete van 400 euro. Drie personen kregen dezelfde boete maar volledig met uitstel. Zestien anderen kregen ook een boete van 400 euro maar voor een deel met uitstel. Slechts drie personen die zich voor de rechtbank moesten verantwoor­den, zijn vrijgespro­ken. Van twee andere zaken heeft het parket de strafvorde­ring laten vallen en drie andere bijzitters moeten zich nog op een latere datum voor de rechter verantwoor­den.

Van stembureau vergist

Vicky Mondelaers (30) uit Olmen (Balen) is een van de veroordeel­de bijzitters. Zij kreeg een boete van 400 euro, waarvan de helft met uitstel. De vrouw meldde zich op 26 mei te laat aan op het kiesbureau in haar dorp omdat haar zoontje ziek was geworden en nog naar zijn papa moest gebracht worden. De rechter hield in zijn vonnis deels rekening met dat argument.

Pauline Peeters (30) uit Balen is dan weer wel vrijgespro­ken. De vrouw had een huilbaby maar kon ook nog een geldig medisch attest voorleggen dat was gedateerd op 24 mei, twee dagen voor de verkiezing­en. Tom Geenen (44) uit Meerle (Hoogstrate­n) kwam er vanaf met een boete van 400 euro, volledig met uitstel. Hij had zich van stembureau vergist in de parochieza­al in Meerle en bood zich vijf minuten te laat aan op het juiste bureau. “De beklaagde was niet op tijd aanwezig”, meende rechter Jurgen Jordaens.

De rechter kende dan weer geen genade voor zelfstandi­ge Christoph V.E. (37) uit Grobbendon­k.

De man moet de volledige 400 euro betalen. Hij was die zondag gaan werken op een werf en dacht dat hij als zelfstandi­ge geen getuigschr­ift nodig had. “Ze hebben me bij de gemeente verteld dat ik als zelfstandi­ge geen briefje voor mezelf kon schrijven”, beweerde de zaakvoerde­r tevergeefs.

Burgerplic­ht

Het Openbaar Ministerie wees een maand geleden alle beklaagden nog op hun burgerplic­ht. “Geen zin hebben of liever uitslapen: die vlieger gaat niet op. Je moet als bijzitter op tijd aanwezig zijn, volgens de klok van de voorzitter en niet volgens je eigen klok”, zei openbare aanklager Wim Smets. “Ofwel sta je die dag op, voel je je kiplekker en meld je jezelf aan om 7u. Ofwel ben je ziek en ga je dezelfde dag naar de dokter, niet nadien.”

 ?? FOTO BVDL ?? Tom Geenen uit Meerle kreeg een boete van 400 euro, volledig met uitstel. Vicky Mondelaers uit Olmen (met haar advocate op de foto) is veroordeel­d tot 400 euro, waarvan de helft met uitstel.
FOTO BVDL Tom Geenen uit Meerle kreeg een boete van 400 euro, volledig met uitstel. Vicky Mondelaers uit Olmen (met haar advocate op de foto) is veroordeel­d tot 400 euro, waarvan de helft met uitstel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium