Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie was Harland Sanders, de oprichter van KFC? Van boerenzoon naar kiekenkeiz­er

- (pavi)

Toen Colonel Harland Sanders al 65 was, kwam er een nieuwe snelweg naast het dorp waar hij zijn restaurant had. De klandizie kelderde en Sanders moest de keet sluiten. In plaats van met pensioen te gaan, zette hij nog één keer alles op alles. Vandaag kun je in meer dan 22.000 restaurant­s wereldwijd zijn speciale kiprecept proeven.

Toen zijn vader, een keuterboer, stierf in 1895, was Harland Sanders 5 jaar. Terwijl zijn moeder ging werken in een fabriek, kookte de kleuter al voor zijn nog jongere broer en zus. Wat hij toen opstak in de keuken, zou hij pas 35 jaar later commercial­iseren toen hij in het dorpje North Corbin in Kentucky maaltijden begon te bereiden voor vermoeide zakenreizi­gers en toeristen in zijn pompstatio­n van Shell. Ondertusse­n had de man al van alles geprobeerd. Hij was na het zesde leerjaar gestopt met school om op een boerderij te gaan werken. Hij schilderde paardenkoe­tsen, was wattman op de tram, soldaat op Cuba, machinesto­ker op de trein. Hij was drie jaar advocaat, nadat hij zijn diploma per correspond­entie had behaald, maar moest ermee stoppen nadat hij met een klant was beginnen te vechten in de rechtszaal. Hij runde een ferrydiens­t en verkocht levensverz­ekeringen, lampen en autobanden van Michelin.

Elf kruiden

Regelmaat kwam er dus pas op zijn 40ste met het tankstatio­n/annex restaurant. Daar bereidde hij onder meer kip volgens een recept van zijn moeder, met een uitgekiend­e mengeling van elf kruiden. Om zijn vaak gehaaste klanten sneller te kunnen bedienen, experiment­eerde hij met een snelkookpa­n. Vanaf 1952 probeerde Sanders zijn bereidings­wijze te verkopen aan franchisen­emers. Die moesten de kruidenmix wel van hem afnemen, want hij wilde het recept niet prijsgeven. In ruil betaalden ze hem 4 dollarcent per verkochte kip.

Drie jaar later ging zijn zaak in North Corbin op de fles. Er kwam een nieuwe snelweg naast het dorp en samen met het doorgaand verkeer verdwenen ook de klanten. Sanders was 65 en samen met zijn tweede vrouw Claudia reed hij het land rond om nieuwe franchisen­emers te vinden voor zijn kipgerecht, ondertusse­n Kentucky Fried Chicken gedoopt. Vaak sliepen ze in de auto. Maar het plan lukte en de volgende negen jaar bouwde hij het imperium uit. In 1964 waren er zeshonderd filialen. Hij verkocht de boel voor 2 miljoen dollar aan twee investeerd­ers. Zeven jaar later verkochten zij KFC op hun beurt voor 285 miljoen dollar. Sanders kreeg nog wel een jaarloon van 75.000 dollar en bleef met zijn geitensik en zijn witte kostuums tot zijn dood het uithangbor­d van het bedrijf. In de laatste tien jaar van zijn leven was hij niet te beroerd om de tanende kwaliteit van vooral de saus bij de kip op de korrel te nemen. Om de prijs te drukken, gebruikten ze te veel water. Sanders noemde de saus “behangersp­ap”.

Opgebaard in parlement

Sanders liet zich Colonel noemen. Dat had niks met het leger te maken, in de staat Kentucky is het een eretitel die de gouverneur naar eigen goeddunken kan toekennen. Igor Stravinsky, George Clooney en paus Benedictus XVI zijn ook colonels in Kentucky. De man die KFC van hem had gekocht was gouverneur toen Sanders stierf aan leukemie, op zijn 90ste, in 1980. Na de begrafenis werd de kippenman opgebaard in het parlement van Kentucky. Toen waren er al meer dan zesduizend filialen in de wereld. Vandaag zijn het er meer dan 22.000 in 140 landen. Nadat landen als de Filipijnen (in 1967), Egypte (in 1973), Costa Rica (in 1970) of Nederland (1972) dat al vele decennia eerder hadden gedaan, is nu ook ons land gevallen voor de fastfoodki­ekens uit Kentucky. Er zijn nog altijd maar twee mensen die het geheime kruidenrec­ept kennen. Het staat op een handgeschr­even blocnotepa­piertje in een kluis in het hoofdkwart­ier in Kentucky.

 ?? FOTO RR ?? Colonel Harland Sanders is nog steeds het uithangbor­d voor KFC.
FOTO RR Colonel Harland Sanders is nog steeds het uithangbor­d voor KFC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium