Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe jeugdwerki­ng verrijst uit ruïne Pagode

Jeugdraad en -vereniging­en bundelen krachten

- (jaa)

Jeugdhuis Pagode is niet meer. Maar de jeugd zal ook in de toekomst de hoofdrol blijven spelen in het voormalige dienstgebo­uw van de buurtspoor­wegen op de Turnhoutse­baan 279.

Pagode heeft haar vijftigste verjaardag niet gehaald. De vzw achter het alternatie­ve jeugdhuis net buiten de dorpskom besloot al een tijdje geleden in vereffenin­g te gaan. Onder meer gemeentera­adslid Tara Godts (N-VA) wilde weten wat de toekomst is van het merkwaardi­ge gebouw, dat de gemeente ter beschikkin­g stelde en ruim tien jaar geleden nog grondig liet renoveren.

“We laten dit gebouw niet leegstaan”, stelde schepen van Cultuur Kathleen Krekels (N-VA) iedereen gerust. “De bovenverdi­eping stellen we ter beschikkin­g aan iedereen die er gebruik van wil maken via het evenemente­nloket. De begane grond behouden we voor de uitbouw van een nieuwe jeugdhuisw­erking, animatoren­opleiding en eventuele vrijwillig­ers, al dan niet verbonden aan een jeugdveren­iging. De jeugdraad mag er vergaderin­gen en activiteit­en laten plaatsvind­en. De dienst vrije tijd werkt intussen aan een plan van aanpak om het

jeugdhuis een doorstart te geven.” Kathleen Krekels heeft er goede hoop op dat het effectief zover zal komen. “De jeugdveren­igingen

van Schilde, individuel­e jongeren en projectgro­epen hebben de handen in elkaar geslagen. Er is geen enkele groep die exclusief mag gebruikmak­en van het gebouw en maandelijk­s komen alle actoren bij elkaar. Het is belangrijk dat de buurt vanaf dag één betrokken wordt bij het nieuwe concept. Sommige vrijwillig­ers zullen de taak van conciërge krijgen en toekijken op de naleving van het reglement.”

Wellicht in 2020 kan het jeugdhuis opnieuw gelanceerd worden, maar het gebouw vraagt wel wat onderhoud en opfrissing. Deze maand werden de oude deuren aan de kant van de buren vervangen door nieuwe geluidwere­nde deuren en werd een update voor het alarm geïnstalle­erd. Andere ingrepen volgen. De jeugdraad heeft al laten weten om zelf ook mee de handen uit de mouwen te willen steken.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het gebouw van het ter zielen gegane jeugdhuis Pagode staat al een tijd leeg, maar daar komt snel veranderin­g in.
FOTO JAN AUMAN Het gebouw van het ter zielen gegane jeugdhuis Pagode staat al een tijd leeg, maar daar komt snel veranderin­g in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium