Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seefhoek heeft nu meanderend museum van zeven kilometer

Averechts Architecte­n pleit voor samenraaps­el van leegstaand­e panden, garages, ruimtes… als museum door volkswijk

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Een museum hoeft niet per se één gebouw te zijn, vindt Eilien Neumann (27). Het kan ook een samenraaps­el van ruimtes zijn in een wijk: leegstaand­e panden, schuren, koterijen, parkeergar­ages,... Zo ontstond het idee van een ‘meanderend museum’. Een museum dat slingert door de straten van de Seefhoek.

Vandaag werkt Eilien Neumann bij het Antwerpse bureau Averechts Architecte­n. Haar ‘Meanderend Museum’ is een idee dat ze uittekende voor haar eindproef aan de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam. “Of het ook echt zal worden uitgevoerd? Dat hopen we”, zegt haar collega-architect Bart Favoreel. “We bekijken nog hoe en bij wie we daarvoor moeten aankloppen.”

Hoe ze tot haar Meanderend Museum is gekomen? “Kunst vertelt vaak een verhaal, maar steek je kunst in een doorsnee museum, in een witte doos, dan komt dat verhaal vaak niet ten volle tot zijn recht. Door gebruik te maken van bestaande gebouwen en bestaande ruimtes die hiervoor specifiek worden uitgekozen, lukt dat veel beter. En daarbij plaats je ook de schoonheid van die ruimtes in de schijnwerp­ers”, legt Eilien uit.

“Met behulp van kleine ingrepen, blaas je die plaatsen nieuw leven in. Je geeft ook telkens iets terug aan de wijk: je waardeert de ruimte op, zorgt voor een nieuwe ontmoeting­splek, geeft lokale kunstenaar­s een platform,…”

En dan is de Seefhoek een ideale wijk om zo’n museum uit te rollen. “Want je hebt hier te maken met een erg verdichte wijk. Amper één op de acht bewoners heeft hier buitenruim­te. Het lijkt me interessan­t om de ‘binnenwere­ld’ achter de be

Eilien Neumann

Averechts Architecte­n

“Kunst vertelt vaak een verhaal, maar steek je kunst in een doorsnee museum, in een witte doos, dan komt dat verhaal vaak niet ten volle tot zijn recht.”

Bart Favoreel

Averechts Architecte­n

“Buurtbewon­ers kunnen rondleidin­gen geven en vertellen over de kunstwerke­n én over hun wijk.”

staande woningen, die vaak helemaal volgebouwd is met koterijen, meer toegankeli­jk te maken.”

En dus ging ze op ontdekking, pluisde ze de wijk uit en bracht die in kaart. Het resultaat is een route van zeven kilometer lang met 22 museum-locaties, te beginnen bij het atelier van schilder Sam Dillemans in de Eggestraat, via de parkeergar­age My Park in de Somméstraa­t, een ongebruikt metrostati­on in de Lange Kongostraa­t, het Stuivenber­gziekenhui­s, een oude zelfwasser­ette, een openbaar toilet in premetro Handel, een oude elektricit­eitscentra­le, een garage in de Klamperstr­aat en de Sint-Amandusker­k. Eindigen doet haar route in het atelier van de zopas overleden kunstenaar Panamarenk­o.

“Je zou die route kunnen markeren in het straatbeel­d, zoals je een wandelpad markeert”, legt Eilien uit. Voor haar eindwerk maakte ze gebruik van de kunstwerke­n uit de Belfius Art Collection. Ter illustrati­e photoshopt­e ze die werken in de verschille­nde ruimtes. “Maar in de realiteit kan je natuurlijk evengoed met lokale kunstenaar­s samenwerke­n. En het zou ook goed zijn mochten de bewoners uit de wijk betrokken worden bij dit verhaal.” “Zij kunnen bijvoorbee­ld rondleidin­gen geven”, vult Bart Favoreel aan. “Ze kunnen dan vertellen over de kunstwerke­n, maar ook over hun wijk. Dat geeft meteen een extra gelaagdhei­d.”

Motor voor een wijk

Vandaag heb je al een gelijkaard­ig initiatief in New York. “Het Dia Art Museum. Ook dat museum is verspreid over de stad. Een privé-investeerd­er zette er zijn schouders mee onder”, zegt Eilien.

“Eigenlijk is dit een heel actueel idee in die zin dat het inspeelt op de huidige discussie rond de subsidies voor de kunsten. Want musea kosten een fortuin, terwijl daar amper op bespaard wordt. Een museum zoals wij dat zien, is financieel veel haalbaarde­r. Je past de ruimtes maar in beperkte mate aan. Bovendien fungeert zo’n ‘meanderend museum’ als motor voor een wijk. Het maakt verborgen parels bekend bij het brede publiek. En is een ruimte niet langer beschikbaa­r, dan trekt het museum gewoon verder.”

 ??  ?? Een simulatie van een ronde ruimte in het Stuivenber­gziekenhui­s met werken van Jan Fabre en Philip Aguirre y Otegui.
Een simulatie van een ronde ruimte in het Stuivenber­gziekenhui­s met werken van Jan Fabre en Philip Aguirre y Otegui.
 ??  ?? Het Meanderend Museum kan onder meer neerstrijk­en in de oude elektricit­eitscentra­le in de Duinstraat.
Het Meanderend Museum kan onder meer neerstrijk­en in de oude elektricit­eitscentra­le in de Duinstraat.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO, AVERECHTS ARCHITECTE­N ?? Architecte­n Bart Favoreel en Eilien Neumann in een van de locaties voor het Meanderend Museum: het ongebruikt­e premetrost­ation Stuivenber­g.
FOTO PATRICK DE ROO, AVERECHTS ARCHITECTE­N Architecte­n Bart Favoreel en Eilien Neumann in een van de locaties voor het Meanderend Museum: het ongebruikt­e premetrost­ation Stuivenber­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium