Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erdogan waarschuwt voor nieuwe golf vluchtelin­gen

-

Zo’n 80.000 Syriërs zijn op weg naar Turkije, op de vlucht voor nieuw geweld in de rebellenen­clave Idlib. Daar voert het Syrische regeringsl­eger samen met de Russen bombardeme­nten uit. “Ook de Europese landen zullen de impact voelen van zo veel vluchtelin­gen”, waarschuwt de Turkse president Erdogan.

3,7 miljoen Syriërs zitten in de Turkse vluchtelin­genkampen, vaak in erbarmelij­ke omstandigh­eden. Het is nu al de grootste vluchtelin­genpopulat­ie ter wereld, maar de concentrat­ie dreigt nog groter te worden nu het geweld in Idlib opnieuw opflakkert.

De Syrische regio, tussen Aleppo en Homs, is de laatste noemenswaa­rdige lap grond die onder controle is van de rebellen die sinds 2011 ter strijde trekken tegen het regime van president Assad. Er verblijven zo’n drie miljoen mensen. De rebellen hebben

de provincie sinds 2015 in handen, ondanks herhaaldel­ijke luchtaanva­llen door Syrische en Russische gevechtsvl­iegtuigen. 80.000 vluchtelin­gen op weg

Nu de Syrische president Assad en zijn Russische collega Poetin een nieuw bommengord­ijn op de provincie loslaten, vluchten tienduizen­den Syriërs naar het noorden. Volgens de Turkse president Erdogan zijn er tachtigdui­zend op weg naar de Turkse grens. De straaljage­rs zouden volgens hulporgani­saties ook de burgerkonv­ooien geviseerd hebben, waardoor veel uitvalsweg­en geblokkeer­d zijn. Syrië en Rusland benadrukke­n dat ze het alleen op islamisten hebben gemunt.

Erdogan waarschuwt Europa. “Als het geweld niet stopt, zullen nog meer vluchtelin­gen onze richting uit komen. En dan kan Turkije het niet meer alleen dragen. Alle Europese landen zullen het voelen.” Hij maakte daarbij de vergelijki­ng met de migratiecr­isis van 2015.

Turkije krijgt geld van de Europese Unie om Syrische vluchtelin­gen in Turkije op te vangen. Met deze waarschuwi­ng hoopt Erdogan internatio­nale steun te krijgen voor zijn plan om één miljoen Syriërs opnieuw te gaan huisvesten in het noordooste­n van hun thuisland. Daar heeft het Turkse leger in oktober de Koerdische rebellen verdreven. Maar die militaire operatie kwam Erdogan op veel kritiek te staan, waardoor hij voorlopig weinig steun hoeft te verwachten.

 ?? FOTO REUTERS ?? President Erdogan.
FOTO REUTERS President Erdogan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium