Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Imamopleid­ing is geen garantie

-

Het deed maandag deugd om nog eens een gelukkige minister te horen. Koen Geens (CD&V) leek oprecht blij te kunnen aankondige­n dat in februari de eerste imamopleid­ing in België van start kan gaan. Dat is zonder meer goed nieuws. Een imamopleid­ing in eigen land was zelfs een van de aanbevelin­gen van de parlementa­ire onderzoeks­commissie na de aanslagen van 22 maart 2016. Maar ze is geen garantie tegen radicalise­ring. Er moet nog wel een aantal belangrijk­e stappen worden gezet.

De KU Leuven organiseer­t de imamopleid­ing samen met de Moslimexec­utieve. Ook de ondervoorz­itter van die organisati­e, Bayram Saatci, is heel positief over het initiatief. “We hebben tijd nodig gehad om naar elkaar toe te groeien en een vertrouwen­sband met de overheid te creëren, maar ook tussen de moslims onderling”, zei hij bij de bekendmaki­ng. Die samenwerki­ng tussen overheid en diverse strekkinge­n binnen de moslimgeme­enschap is belangrijk. Als we willen weten wat er in onze moskeeën wordt verteld, dan moeten we samenwerke­n met de moslims die zich willen inzetten voor een gematigde islam.

Over zes jaar zijn de eerste Belgische imams afgestudee­rd. Als ze aan het werk gaan in een erkende moskee kunnen ze door de overheid worden betaald. Het is de bedoeling om zo automatisc­h controle te krijgen op het islamonder­richt. Maar met de erkenning van de moskeeën vlotte het de voorbije jaren niet echt. Voormalig Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) had alle erkenninge­n stopgezet omdat ze de rapporten van Staatsveil­igheid niet vertrouwde. Eind 2018 waren er maar 27 moslimgelo­ofsgemeens­chappen erkend. Bovendien kan de Vlaamse overheid niet weten of die erkende moskeeën ook geld uit het buitenland krijgen. Dat hoeven ze namelijk niet te vermelden in hun jaarrekeni­ngen. Een aantal krijgt dat zeker wel. Zo runt de Turkse staatsorga­nisatie voor religie Diyanet een vijftigtal moskeeën in Vlaanderen, waarvan er enkele een vergunning hebben gekregen. Een andere Turkse religieuze organisati­e, Milli Görüs, beheert vier erkende moskeeën. De imams die er lesgeven komen uit Turkije. De nieuwe Vlaamse regering wil die instroom van buitenland­se imams beperken met een imamopleid­ing in België, een duidelijke erkennings­procedure waarbij ook de buitenland­se financieri­ng van de moskeeën in beeld wordt gebracht en een eigen Vlaamse inspectied­ienst voor moskeeën, zodat de erkenninge­n op basis van zelf gewonnen informatie worden gegeven. Het zijn allemaal stappen in de goede richting. Uiteindeli­jk is iedereen, elke gematigde moslim en elke Vlaming die wantrouwig staat tegenover de godsdienst, gediend bij zo veel mogelijk openheid en duidelijkh­eid. Jammer dat die niet veel eerder gecreëerd is.

 ?? Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be ?? Hoofdredac­teur
Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be Hoofdredac­teur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium