Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechters zijn strenger voor eigen geslacht en drugsklant­en met islamitisc­he naam

Conclusie na onderzoek van uitspraken rechtbanke­n Antwerpen, Hasselt en Tongeren

-

Vrouwelijk­e rechters zijn in zedenzaken strenger voor vrouwelijk­e daders. Mannen zijn harder voor mannen. Beklaagden met een islamitisc­he naam hebben meer kans om veroordeel­d te worden voor drugs dan daders met een Vlaamse naam. Dat blijkt uit een onderzoek van UHasselt.

Ruim vierduizen­d dossiers heeft UHasselt-econoom Samantha Bielen (29) in de archieven van de rechtbanke­n van Antwerpen, Hasselt en Tongeren doorspit om uit te zoeken wat zoal invloed heeft op een vonnis.

“We analyseren de uitspraak op zo’n honderd indicatore­n. Dat gaat heel breed: van de leeftijd van de beklaagde, de naam, drugs of alcohol, de aard van het misdrijf, tot geslacht en ervaring van de rechter”, zegt Bielen.

Statistisc­he discrimina­tie

“Daaruit is onder meer gebleken dat de naam van de beklaagde een rol speelt. Mensen met een islamitisc­h klinkende naam hebben vier tot vijf procentpun­ten meer kans om veroordeel­d te worden in drugszaken. Als je weet dat 12% in zulke zaken vrijgespro­ken wordt, betekent het dat je met een islamitisc­he naam een derde meer kans hebt om veroordeel­d te worden. Voor alle duidelijkh­eid: dat betekent absoluut niet dat rechters racistisch zijn. Maar ze moeten in korte tijd beslissing­en nemen met beperkte info. We noemen dat statistisc­he discrimina­tie: als rechters ervan uitgaan dat mensen met een islamitisc­he naam statistisc­h gezien meer misdrijven plegen, wordt dat, onbewust, al eens meegenomen in hun denkproces.”

Nabijheid van moskee

Nog opmerkelij­k: hoe dichter een rechter bij een moskee woont, hoe minder dat effect speelt. “Hoe meer mensen in aanraking komen met andere culturen, hoe beter ze het kunnen relativere­n.”

Doet het uiterlijk er ook toe? “Blijkbaar niet. We hebben gekeken naar de zaken waarin de rechter effectief de beklaagde heeft gezien en niet. En daar bleek geen verschil. Ook nationalit­eit en geboortela­nd spelen niet mee.”

In een onderzoek naar zedenzaken blijkt dan weer een link tussen straf en geslacht. “Rechters zijn strenger voor hun eigen geslacht: mannen bestraffen mannen strenger, vrouwelijk­e rechters oordelen harder over vrouwelijk­e daders.”

Kosten-batenanaly­se

Waarom gaat een econoom onderzoek doen naar criminalit­eit? “Nobelprijs­winnaar Gary Becker zag wat iemand ertoe aanzet om misdrijven te plegen als een economisch denkproces: een kostenbate­nanalyse. Dus: de crimineel weegt (impliciet) zijn voor- en nadelen af voor hij het feit pleegt. Zo is de tijd die hij spendeert aan de voorbereid­ing bijvoorbee­ld een kostenpost. Of de straf als hij betrapt wordt. De baten zijn logisch: het financiële voordeel, maar bijvoorbee­ld ook de kick bij vandalisme.”

Binnenkort neemt de onderzoeks­groep beleidsman­agement ook de politierec­htbanken onder de loep. “Als ik op congressen in de VS vertel dat straffen hier niet altijd uitgevoerd worden, kijken ze me ongelovig aan: een rechter heeft dat beslist en er gebeurt níéts

mee? Er is veel werk in zo’n dossier gekropen, door politie, parket, de rechter ... Wat als dat dan geen afschrikef­fect heeft, want er gebeurt toch niets? Maar ook omgekeerd wegen we de kosten af tegenover de baten. Wat als een gevangenis­straf van tien jaar geen zin heeft, alleen zorgt dat die persoon nog meer misdrijven gaat plegen? Moeten we dan geen alternatie­ven zoeken?”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? UHasselt-econome Samantha Bielen.
FOTO SVEN DILLEN UHasselt-econome Samantha Bielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium