Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teruggekee­rde IS-weduwe legt zich neer bij gevangenis­straf

Fatima B. ondergaat straf, zus Rahma B. vecht veroordeli­ng bij verstek wél aan

- JORIS VAN DER AA

Fatima B., een van de twee ISvrouwen die recent terugkeerd­en uit Syrië, vecht haar veroordeli­ng tot vijf jaar celstraf niet langer aan. Volgens haar advocaten wil de de vrouw haar straf “op serene wijze” ondergaan, al zijn er vermoedens dat de vrouw haar Belgische nationalit­eit niet op het spel wil zetten door een nieuw proces.

“Fatima heeft na studie van het strafdossi­er beslist om afstand te doen van het verzet. Ze wenst zich neer te leggen bij haar veroordeli­ng en wil haar straf op serene wijze ondergaan. Ze beseft dat ze een schuld heeft ten opzichte van onze samenlevin­g”, zeggen haar advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir.

Fatima verblijft sinds haar terugkeer uit Syrië in de gevangenis van Antwerpen, waar ze geen contact mag hebben met de andere gevangenen. Ze werd in 2015 bij verstek veroordeel­d tot vijf jaar cel wegens lidmaatsch­ap van een terroristi­sche groep. De rechtbank ging echter niet over tot het afnemen van de Belgische nationalit­eit. Door verzet aan te tekenen tegen haar veroordeli­ng, zou de rechtbank zich moeten uitspreken over het afnemen van de Belgische nationalit­eit. En dat risico wil Fatima wellicht niet nemen. De rechtbank besliste eerder immers om de Belgische nationalit­eit van haar zus Rahma, die eveneens terugkeerd­e uit Syrië, wel af te nemen. Rahma B. tekende wél verzet aan tegen het verstekvon­nis. “Dat betekent niet dat ze haar verantwoor­delijkheid wil ontlopen. Ze wil gewoon haar verhaal toelichten aan de rechtbank”, aldus de advocaten.

Zware prijs

Beide vrouwen betaalden volgens hun advocaten een zware prijs voor hun vlucht uit Syrië. Rahma verloor haar drie kinderen en de partner van Fatima, die haar hielp ontsnappen uit IS-gebied, werd onthoofd. De zaak van Rahma B. werd donderdago­chtend ingeleid voor de correction­ele rechtbank van Antwerpen. De vrouw werd door twee politiemen­sen de rechtszaal binnen geholpen. Ze werd in Syrië geraakt door granaatsch­erven en kan niet meer zelfstandi­g lopen. Ondanks haar verwonding­en wilde ze toch naar de rechtbank komen om haar rechters in de ogen te kijken. Er werd met alle partijen overeen gekomen om het verzet in maart te behandelen.

Sinds haar terugkeer naar België eind november verblijft Rahma B. op de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge. Ze werd recent tweemaal verhoord door de federale politie. “Haar medische en psychische toestand lieten dat eerder niet toe. Uit haar verhoor zijn geen nieuwe feiten naar voren gekomen. Hetzelfde geldt voor haar zus Fatima”, zeggen advocaten Lahlali en Ozdemir. Fatima en Rahma B. konden ontsnappen uit een Koerdisch gevangenen­kamp in Noord-Syrië en de grens met Turkije oversteken. Ze werden opgepakt en door de Turkse autoriteit­en teruggestu­urd naar België. Op 29 november landden ze op de luchthaven van Zaventem en werden ze meteen overgebrac­ht naar de gevangenis.

Fatima en Rahma B. werden in twee afzonderli­jke dossiers door de correction­ele rechtbank van Antwerpen bij verstek veroordeel­d tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep. De veroordeli­ng van Fatima dateert al van mei 2015, die van Rahma van juni 2019.

 ?? FOTO BMF ?? Fatima B. zal haar straf “op serene wijze” ondergaan.
FOTO BMF Fatima B. zal haar straf “op serene wijze” ondergaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium