Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volgens mij hebben ze die wolven hier uitgezet”

- www.pakawipark.be ANNELIES FREDERICKX

August trakteerde zichzelf op kangoeroe als kerstmaalt­ijd, maar dat was niet de eerste keer dat de wolf zich in Balen liet opmerken. Een maand geleden verorberde hij al een schaap van herder Chris Caerts. Mogelijk heeft de aanwezighe­id van de wolven in Pakawi Park in Olmen hem naar de regio gelokt.

August verblijft al langer in Limburg, maar nu steekt hij dus geregeld de provincieg­rens over. Een mogelijke verklaring voor zijn komst naar Balen is de aanwezighe­id van een wolvenroed­el in Pakawi Park in Olmen. “August is een Europese grijze wolf, terwijl we een roedel Hudson Bay-wolven hebben die oorspronke­lijk van Canada afkomstig zijn”, legt bioloog Robby Van der Velden van Pakawi Park uit. “In het wild vormen wolven een koppel, waarna ze een roedel starten. De groep bakent het territoriu­m af door te huilen. Dat geluid wordt door de wind gedragen en is tot tien kilometer ver te horen. Zo blijven andere koppels of roedels weg bij de onze. August is daarentege­n alleen en hij is op zoek naar een teef. Hij beseft niet dat onze roedel in gevangensc­hap leeft en zal eens komen snuffelen om hier een teefje te pikken. Dan zal hij wel merken dat dit niet mogelijk is en dus verder trekken naar een ander gebied.”

“Onze dieren in het park zijn veilig voor August. Onze wolvenroed­el wordt afgescherm­d door stroomdraa­djes boven- en onderaan de omheining. Hetzelfde geldt voor de andere dieren. De beveiligin­g is zo groot dat ontsnappen niet mogelijk is, maar dat betekent dus ook dat August niet in het domein geraakt.”

Robby Van der Velden en Pakawi Park werken ook mee met de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas bij het opstellen van een databank van de wolven in gevangensc­hap.

“Onze roedel bestaat uit tien wolven en daarom zijn we onlangs begonnen met anticoncep­tie via implantate­n. Tijdens die ingreep namen we haarstalen en bezorgden die aan de Odisee Hogeschool. Aan de hand van de haarstalen kan men een genetisch patroon opstellen van alle wolven in gevangensc­hap. Als bioloog trek ik de kar van de dieren. De komst van de wolf in ons land helpt het herstel van ons ecologisch systeem, op voorwaarde dat hij op natuurlijk­e prooien jaagt en niet op vee. Als hij daar zijn focus op gaat

leggen, ontstaat er een probleem.”

“Alleen geraamte en ingewanden bleven over”

Op een boogscheut van Pakawi Park woont Chris Caerts, die met meer dan driehonder­d schapen begrazings­projecten uitvoert. “Nu lijkt het alsof de wolf een eerste keer heeft toegeslage­n in Balen, maar een kleine maand geleden heeft hij een van mijn schapen proper opgegeten. Ik heb dat nieuws toen niet wereldkund­ig gemaakt, want ik had echt geen zin in de hele (administra­tieve) rompslomp. August had grote honger want alleen het geraamte en de ingewanden bleven over. Hij at twintig kilogram vlees mooi op. Op een kleine boerderij met bijvoorbee­ld dertig schapen kan men maatregele­n nemen, maar ik kan mij niet beschermen tegen die ene enkele wolf. Ik kan niet bij mijn dieren gaan slapen als een herdertje bij nachte.”

Chris Caerts heeft ook een aantal persoonlij­ke theorieën. “Eigenlijk is de hele wolvenstor­y een triest verhaal. August is nu op zoek naar gezelschap, maar vindt die niet. Dat is logisch, want wolven horen hier gewoonweg niet thuis. Ik ben er dan ook vrij zeker van dat de wolven die hier opdoken, uitgezet zijn. In de buurt van Vielsalm is er een wolvenkwek­erij. Er bestaat dus een afzetmarkt voor de welpen, want anders zou men niet blijven kweken. Misschien is een van die dieren ontsnapt bij een particulie­r, of vrijgelate­n. Ik geloof echt niet dat hier plots een wijfje is aangekomen en dat er enkele honderden kilometers verderop een mannetje aan een tocht begonnen is om een koppel te gaan vormen.”

“De wolf vormt ook geen meerwaarde voor ons ecologisch systeem. Hij voedt zich grotendeel­s met huisdieren in plaats van natuurlijk­e prooien. Een reetje is lekker, maar ook erg vinnig en snel. Om een ree te vangen moet hij veel moeite doen en dus gaat hij in plaats daarvan langs bij de McDonald’s voor een schaap, een kangoeroe of een kalf.”

Chris Caerts

Schaapherd­er

“Ik kan mij niet beschermen tegen die ene enkele wolf. Ik kan niet bij mijn schapen gaan slapen als een herdertje bij nachte.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Bioloog Robby Van der Velden bij de wolven van Pakawi Park in Olmen: “Hier kan geen wolf weg en dus ook geen wolf binnen.”
FOTO MIA UYDENS Bioloog Robby Van der Velden bij de wolven van Pakawi Park in Olmen: “Hier kan geen wolf weg en dus ook geen wolf binnen.”
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Chris Caerts.
FOTO JOREN DE WEERDT Chris Caerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium