Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bedrijven hebben vooral hun winstmarge­s vergroot”

Paradepaar­djes van regering-Michel hebben niet het gehoopte resultaat

- ARNOUT GYSSELS

Voor de export hebben de taxshift en de lastenverl­aging van de regering-Michel deels hun werk gedaan. Maar ons land verliest wel een deel van de koek aan de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank. “Vooral in het binnenland hebben bedrijven die maatregele­n gewoon gebruikt om hun winstmarge­s te vergroten”, zegt econoom Paul De Grauwe.

Ondanks de paradepaar­djes van de regering-Michel, zoals de taxshift en de verlaging van de belasting op bedrijven, zijn de Belgische bedrijven er niet in geslaagd om een groter deel van de internatio­nale markt te veroveren. Nederland heeft de voorbije jaren een groter marktaande­el bijeengeha­rkt, Frankrijk en Duitsland konden hun verlies beter beperken dan ons land.

Nochtans slaagde de vorige rege

Paul De Grauwe

Econoom

“In België is er te weinig concurrent­ie FOTO JIMMY KETS en dus geen druk op de bedrijven om hun prijzen te laten zakken.” “Geloof hoort niet thuis in parlement”, zegt Annick De Ridder (N-VA) over het filmpje dat partijgeno­ot Michaël Freilich heeft opgenomen in het federaal parlement. Hij had er een menora, een typisch Joodse kandelaar, aangestoke­n om Vlaanderen het Joodse feest Chanoeka te leren kennen.

ring er wel in om de Belgische loonkosten onder controle te houden en de handicap ten opzichte van de buurlanden weg te werken. Maar, zo noteert de Nationale Bank in een studie, een deel van de maatregele­n “komt tot uiting in de winstmarge­s van de bedrijven”. Die hebben dus de fiscale meevallers gebruikt om hun winsten op te krikken.

Economen stippen aan dat die trend vooral op de binnenland­se markt heeft gespeeld. “Daar hebben de maatregele­n van Michel I gewoon niet gewerkt”, zegt professor Paul De Grauwe, econoom aan de London School of Economics. “Het probleem is dat er in België te weinig concurrent­ie is. Daardoor was er geen druk op de bedrijven om hun prijzen te laten zakken en hebben ze vooral hun winstmarge­s vergroot.”

Minder koopkracht

Zijn collega Gert Peersman (UGent) maakt die analyse al langer. Hij wijst erop dat de situatie niet onschuldig is. “Het gaat om de winstmarge­s, niet om de totale winsten”, schrijft hij op Twitter. “De prijzen zijn hoger, de consument heeft minder koopkracht en grijpt naar import, dus is er minder groei in België.”

De Zweedse partijen gaan er nochtans prat op dat de economie is aangezweng­eld onder hun bestuur en dat er een recordaant­al van 316.000 jobs zijn bijgekomen. “Winst is nodig voor investerin­gen”, zegt voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Die zijn op hun beurt onontbeerl­ijk voor een stevige concurrent­iepositie.”

Op die lijn zitten ook de werkgevers­organisati­es. “De eerste paar jaar ging de jobgroei wat trager, maar nu zitten we bij de besten van de klas”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdecono­om bij Voka. “En we zien de investerin­gsgraad nu weer stijgen. Je mag van een lastenverl­aging niet een op een zo veel jobs verwachten. Er spelen nog andere factoren mee.”

Niet onder de indruk

Peersman is niet onder de indruk. “De investerin­gen zijn in ons land minder gestegen dan je zou verwachten bij een gunstige conjunctuu­r. Meer winst is prima, zolang dat het gevolg is van een betere productivi­teit. Hogere winstmarge­s die daar niets mee te maken hebben, zijn altijd contraprod­uctief voor een land.”

 ?? FOTO BELGA ?? De paradepaar­djes van Charles Michel schieten hun doel voorbij.
FOTO BELGA De paradepaar­djes van Charles Michel schieten hun doel voorbij.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium