Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste uitdaging: personeel aan boord houden

Werkgevers vrezen voor verlies van beste werkkracht­en

-

Meer dan zes op de tien bedrijven vrezen komend jaar dat ze hun beste krachten niet aan boord zullen kunnen houden. Meer nog dan het juiste personeel vinden is de goede mensen houden dus de grootste bezorgdhei­d van werkgevers. “En gewoon opslag geven is niet de oplossing”, zegt Nele Ronsmans van Acerta.

Dé uitdaging voor 2020 voor werkgevers: personeel houden. Dat blijkt uit een bevraging van hrdienstve­rlener Acerta bij een 120tal bedrijven. “Zeven op de tien mensen die de enquête invulden, zetten retentie in hun top drie van uitdaginge­n voor volgend jaar”, zegt Nele Ronsmans van Acerta. “De instroom van nieuwe medewerker­s staat op twee, met 46%.”

Retentie, dat is de mate waarin je je personeel aan je bedrijf gebonden kunt houden. Bedrijven vrezen dus dat de beste werknemers weggeplukt zullen worden door de concurrent­ie. “Er is nog altijd krapte op de arbeidsmar­kt, dus er woedt een

war for talent”, zegt Ronsmans. “Werkgevers gaan er ook nog altijd van uit dat de tewerkstel­ling in 2020 op peil zal blijven. De krapte zal blijven, de strijd om goed personeel dus ook.”

Aderlating

De vrees dat de beste krachten gaan vertrekken geldt bij alle bedrijven en in alle sectoren, zegt Ronsmans. Maar bijvoorbee­ld bij ingenieurs is het probleem extra prangend.

“Er zijn schattinge­n dat er op dit moment vier- tot vijfduizen­d ingenieurs te weinig zijn om alle jobs ingevuld te krijgen”, zegt Nancy Vercammen van ingenieurs­vereniging ie-net. “Je goede mensen aan boord houden is bij ons dus zéker een grote bezorgdhei­d, vooral bij kleine bedrijven. Als je met vijf man werkt in een kmo en één iemand verlaat het bedrijf, dan is dat een aderlating.”

Hoe kun je dat jobhoppen stoppen? Gewoon door een fikse opslag te geven? “Zo simpel ligt het niet”, zegt Ronsmans. “Het financiële speelt zeker een rol, maar staat niet op plaats één bij doorslagge­vende factoren.”

Honkvast

“Dat zien we bij jonge ingenieurs ook”, zegt Vercammen. “Bij hen speelt vooral het vooruitzic­ht dat je later zult kunnen doorgroeie­n binnen het bedrijf, de mogelijkhe­id om bij te leren en opleidinge­n te volgen, en bijvoorbee­ld ook het mobiliteit­sprobleem. Hoe flexibel is je werkgever om thuis te werken, zijn er satellietk­antoren dichter bij huis waar je kan werken? Dat zijn allemaal dingen die zeker ook meespelen. Het loon is maar een van de vele factoren in dat rijtje.”

Volgens Vercammen verandert een op de vier jonge ingenieurs binnen de eerste twee jaar van job. Of dat in andere sectoren ook zo is, is nog maar de vraag. Uit veel ander onderzoek blijkt dat de Vlaming net heel honkvast is en dus helemaal niet zo makkelijk verandert van job. Misschien is er wel te véél retentie?

“Je personeel koste wat het kost aan boord houden mag geen doel op zich zijn’, zegt Ronsmans. “Het wil ook niet zeggen dat iedereen heel zijn carrière hetzelfde werk moet doen. Veranderen van functie en van jobinhoud is wel degelijk belangrijk. Het is net een van de redenen om mensen aan boord te houden: het vooruitzic­ht dat je er nieuwe taken kunt bijkrijgen, dat je eens een andere rol krijgt. De wetenschap dat dat kán, is een belangrijk­e reden om bij een werkgever te blijven.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/WESTEND61 ??
FOTO GETTY IMAGES/WESTEND61

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium