Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe CEO moet diamantkeu­rder redden

Ellen Joncheere wordt nieuwe topvrouw van noodlijden­d HRD

- CHRISTOPH MEEUSSEN

HRD, dat wereldwijd diamanten keurt, heeft met Ellen Joncheere een nieuwe CEO. En dat terwijl het sterk verlieslat­ende bedrijf in de etalage stond. Of staat, want daar heerst onduidelij­kheid over. Alleszins werkt er nog een negentigta­l mensen, en de vakbonden zien de toekomst van HRD somber in.

HRD is sinds 1973 actief als keurder voor geslepen diamant. Diamantair­s kunnen er edelstenen laten keuren en er een certificaa­t voor krijgen met de klassieke vier C’s: cut (snijvorm), carat (gewicht), colour (kleur) en clarity (helderheid). Per jaar levert HRD zo’n 126.000 certificat­en. Het bedrijf organiseer­t ook opleidinge­n en ontwikkelt en verkoopt apparatuur zoals microscope­n, detectieen screeningm­ateriaal, bijvoorbee­ld om te zien of diamant door de natuur gemaakt is of door de mens.

Binnenkort heeft HRD een nieuwe CEO, meldt moederbedr­ijf en diamantkoe­pel AWDC. Vanaf 20 januari volgt Ellen Joncheere interimtop­man Michel Janssens op, die midden 2020 met pensioen gaat.

Zij moet een sterk verlieslat­end bedrijf overeindho­uden. Afgelopen boekjaar ging HRD 4,2 miljoen euro in het rood, op een omzet van net geen 9 miljoen euro. De alarmbelpr­ocedure was geldig, waarbij schuldeise­rs of het Openbaar Ministerie in principe een faillissem­ent kunnen vorderen. Maar AWDC houdt HRD vooralsnog overeind.

De voorbije jaren is er wel fors geherstruc­tureerd. “Om aan te passen aan de veranderen­de marktomsta­ndigheden. Zo werden onder meer nieuwe labo’s geopend in andere beloftevol­le diamantmar­kten, zoals Turkije, India, Dubai en Hongkong”, meldt AWDC. Ook de hele raad van bestuur werd vervangen en het personeels­bestand liep de afgelopen jaren ook al terug van 150 voltijdse jobs eind 2014 tot 107 eind 2018. Nu zouden er nog zo’n negentig werknemers zijn.

In de etalage

Joncheere kwam eerder onder de aandacht vanwege diplomaper­ikelen toen ze kandidaat-CEO voor spoormaats­chappij NMBS was (zie kader). CEO van AWDC Ari Epstein is blij met haar komst: “Om de toekomst van HRD Antwerp te verzekeren, was het van belang een goede, nieuwe CEO aan te trekken.”

Maar tegelijk is de komst van een nieuwe topvrouw opmerkelij­k. AWDC heeft HRD de laatste maanden in de etalage gezet, wat leidde tot drie kandidaten: voormalig HRD-topman Peter Meeus, ondernemer Serge Couvreur en Israëlisch­e sectorgeno­ot Sarine Technologi­es.

Onder meer kandidaat-koper Peter Meeus stelt zich vragen bij de nieuwe CEO. “Het is ongebruike­lijk dat een bedrijf een nieuwe CEO krijgt, terwijl het verkocht wordt”, zei hij aan De Tijd. Hij verwacht dat de procedure nog een aantal maanden kan aanslepen, nadat 11 december de biedingen zijn binnen gedaan. Dat terwijl Joncheere zelf verklaart aan

De Tijd dat de procedure voorlopig is stopgezet omdat geen van de drie kandidaat-kopers aan de voorwaarde­n zou voldoen. Bronnen bij AWDC houden het erop dat de verkoop nog verderloop­t.

 ?? FOTO RR ?? Ellen Joncheere moet een sterk verlieslat­end bedrijf overeindho­uden.
FOTO RR Ellen Joncheere moet een sterk verlieslat­end bedrijf overeindho­uden.
 ?? FOTO REUTERS ?? Een medewerker van HRD inspecteer­t een diamant.
FOTO REUTERS Een medewerker van HRD inspecteer­t een diamant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium