Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ze voorstaan, rekken ze tijd, net zoals de profs”

Zevenhonde­rd jeugdspele­rs op voetbaltoe­rnooi in Mintjens Arena

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een zevenhonde­rdtal jeugdspele­rs van U7 tot U12 voetbalt deze kerstvakan­tie op de Play & Sport Cup in de Mintjens Arena. Deze week treden er ook verscheide­ne eliteploeg­en aan. RAFC Antwerp komt alvast sterk voor de dag.

In de elitereeks traden de eerste week van de kerstvakan­tie ploegen zoals Beerschot, Antwerp, Anderlecht, Eendracht Aalst, Lommel en Turnhout aan. Vanuit Nederland zakte ook RBC Roosendaal af. Op Kerstmis zat Lior Refaelov nog in de tribune in Malle om naar de prestaties van zijn zoontje te komen kijken die bij de U7 van Antwerp speelt.

“Antwerp won”, vertelt Stijn Verhaegen van Play & Sport, de multisport­vereniging die sinds 2016 de uitbating van de Mintjens Arena doet. “Refaelov die op 22 december tegen Sint-Truiden Antwerp nog een punt had bezorgd met een doelpunt, werd direct omstuwd door kinderen die allemaal met hem op de foto wilden. In de jeugdreeks­en van de eliteploeg­en zien we vooral heel competitie­f ingestelde spelertjes die ervan dromen om later zelf voetbalpro­f te worden. Zelfs bij die eliteploeg­en zijn er nog grote niveauvers­chillen. De U9 van Westerlo klopte zonet de U9 van Turnhout met 11-0. Volgende week, tijdens de tweede week van de kerstvakan­tie, ontvangen we de gewone regionale ploegen uit de streek. Daar wordt meestal toch iets meer ontspannen gevoetbald.”

Bewust treuzelen

De wedstrijdj­es tijdens de Play & Sport Cup duren 12,5 minuten en worden met vijf tegen vijf gespeeld. “Heel korte wedstrijde­n dus, zodat de ploegen niet te lang moeten wachten. We zien dat de kinderen – als hun ploeg op voorsprong staat – ook tijd proberen te rekken zoals ze dat hun profcolleg­a’s zien doen. Als ze bewust gaan treuzelen, beschikken wij over een klok om de tijd stil te zetten. Dat zouden ze in het profvoetba­l eigenlijk ook moeten doen”, vindt

Verhaegen. “Nog een tendens die we zien: de doelwachte­r blijft niet in zijn goal staan, maar voetbalt echt mee.” “Goed ingeburger­d”

Voor de ouders is het een verademing in de winter om eens niet te moeten koukleumen langs de zijlijn,maar vanop een verwarmde indoortrib­une de match te kunnen volgen. De jeugd van RAFC Antwerp is alvast op dreef in Malle, want op kerstdag wonnen de U7 van Antwerp hun reeks en op tweede kerstdag brachten de U9 een tweede beker naar de Bosuil.

Tim Meyvis uit Hoogstrate­n en Lowie Snels uit Vlimmeren spelen allebei sinds dit seizoen bij de U9 van Antwerp.

“Ze zijn als Kempenaars al goed ingeburger­d bij die van ’t stad”, vertelt Ann Hoebers, de mama van Tim. “Zaalvoetba­l is een leuke afwisselin­g. Bij ons is het vandaag van het voetbalvel­d recht naar de feesttafel, want straks vieren we nog Kerstmis.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De U9 van Antwerp hebben de beker beet en vieren dat zoals hun grote voorbeelde­n.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De U9 van Antwerp hebben de beker beet en vieren dat zoals hun grote voorbeelde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium