Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakker in korte broek legt oven stil

Dirk en Hilde Soontjens sluiten gelijknami­ge bakkerij in Smisstraat

- JAN AUMAN

Dirk en Hilde Soontjens zullen zondag nog een laatste keer om 3u opstaan om hun oven vol te stoppen en wat later de winkelrekk­en te vullen met vers gebakken lekkers. Met de sluiting van Soontjens verliest Wommelgem zijn allerwarms­te bakker want Dirk werkte zomer en winter in korte broek.

Dat het broodje van Dirk Soontjens (55) en Hilde De Smet ook in de figuurlijk­e betekenis gebakken is, willen ze niet gezegd hebben. Ze willen gewoon wat meer tijd voor andere dingen in het leven met op de eerste plaats de vier kleinkinde­ren Nathan, Lander, Alisée en Camille die hun dochters Anne, Lotte en Lise hen schonken. Na 31 jaar hard werken met slechts één sluitingsd­ag, is het trouwens geen schande om een versnellin­g terug te schakelen.

Dirk begon al op zijn veertiende als bakkersgas­t bij Bakkerij Ivens in de Dasstraat. Na nog zeven jaar bakker Van Geel te hebben bijgestaan, begonnen Dirk en Hilde in 1988 met hun eigen zaak op de hoek van de Smis- en Hoevenstra­at. “Mijn vrouw was kleuterlei­dster. Ze gaf haar job op om mij bij te staan in de winkel. Van meet af aan hebben we – aanvankeli­jk niet echt ernstig - gezegd dat 55 jaar een mooie leeftijd zou zijn om het wat rustiger aan te doen. Voorlopig hebben we geen overnemer gevonden en dus sluiten we onze winkel”, vertelt Dirk.

Hitte

Het is de dag voor Kerstmis wanneer we dit interview afnemen. Toch is Dirk gekleed in een T-shirt en korte broek. “Niet toevallig. Ik heb de voorbije 31 jaar maar heel even zo’n lange bakkersbro­ek gedragen. Met de hitte van de ovens heeft dat weinig te maken”, verklaart de warm(st)e bakker. “Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Daar kreeg ik forse billen van en telkens wanneer ik bukte, scheurde die lange broek. Ik ben dan maar definitief overgescha­keld op een short, het hele jaar door. Het T-shirt is niet toevallig purper. Niet dat ik Beerschot-supporter ben. Het is de lievelings­kleur van Hilde. Ook in onze verpakking­en moesten altijd paarse accenten zitten.”

Wompommeke

Dirk stond bekend om zijn prachtige feesttaart­en en fijne figuren in marsepein en chocolade. Hij won er in 2003 nog de PIVAcup mee, een wedstrijd ingericht door de gelijknami­ge school voor horecavakl­ui en bakkers. Voor de Kleine Bloemensto­et in Wommelgem ontwierp Dirk ook het Wompommeke, een zandkoekje met daarop een guitig kindergezi­chtje.

“Van dat creatieve aspect van de job heb ik altijd het meeste gehouden. Ik probeer van elke taart een echt kunstwerk te maken. Zelfs na de sluiting van onze winkel ga ik me hierin verder uitleven. Dat zal gebeuren achter de schermen in ons eigen atelier – waar de ovens voorlopig blijven staan - en als nieuwe medewerker van mijn vroegere bakkersgas­t en goede vriend Berten Van den Bergh in zijn bakkerij Berten & Iris in Massenhove­n.”

Wat Dirk niet zal missen, zijn de toegenomen administra­tie en controles op de voedselvei­ligheid. “Pas op. Ik ben zelf de eerste om het belang van een goede hygiëne te onderkenne­n”, verduideli­jkt de bakker. “Ze hebben ons trouwens nooit op een onregelmat­igheid kunnen betrappen en we hebben zelfs meermaals een onderschei­ding behaald van het voedselage­ntschap.”

“Maar ik betreur wel dat de controles niet overal even intensief gebeuren. Mocht er in de stad tussen pakweg de Stenenbrug in Borgerhout en het Koningin Astridplei­n in Antwerpen even grondig en frequent gecontrole­erd worden als hier, dan zou 80% van de bakkers en andere voedingsza­ken daar de deuren kunnen sluiten. Die twee maten en twee gewichten, daar stoor ik me wel aan.”

Uitverkoop

De komende dagen blijven Dirk,

Hilde en hun vijfkoppig team nog even ijverig als altijd deeg kneden en bakken, maar ze houden ook uitverkoop van de voorbaksel­s die reeds een tijdje in de diepvries staken. De sluiting zelf gebeurt zonder kers op de taart, op zondag 29 december om 15u. Wommelgem dorp zal het vanaf dan met nog slechts één warme bakker moeten stellen: De Schutter op de Kerkplaats. En het is maar de vraag hoe lang Patrick De Schutter, die ook naar de 60 gaat, het nog zal volhouden. Bakkerij Soontjens staat nog wel over te nemen, zowel de winkel als het atelier.

Bakkerij Soontjens, Smisstraat 2 in Wommelgem

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Dirk en Hilde met Anne en Lise, twee van hun drie dochters, en Lander en Camille, twee van hun vier kleinkinde­ren bij de oven van de bakkerij Soontjens, die zondag sluit.
FOTO JAN AUMAN Dirk en Hilde met Anne en Lise, twee van hun drie dochters, en Lander en Camille, twee van hun vier kleinkinde­ren bij de oven van de bakkerij Soontjens, die zondag sluit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium