Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Styling voor langdurig werkloze vrouwen komt naar Antwerpen

Ensemble krikt zelfvertro­uwen op met kledingadv­ies voor outfits uit Kringwinke­l

- REBECCA VAN REMOORTERE

Met een dosis zelfvertro­uwen kom je al heel ver op een sollicitat­iegesprek. Dat zelfvertro­uwen wil loopbaanco­nsulente Sandra Dondeyne opnieuw geven aan langdurig werkloze vrouwen door ze een make-over en een gratis outfit van de Kringwinke­l cadeau te doen. In februari komt Sandra met haar project Ensemble naar Antwerpen.

“Een recruiter ruikt het als het ware als je niet genoeg zelfvertro­uwen hebt op een sollicitat­iegesprek. Je moet uitstralen dat je gemaakt bent voor een bepaalde functie. Daarom wil ik vrouwen helpen om met een mooie outfit en met zelfvertro­uwen aan een sollicitat­iegesprek te beginnen. Op die manier krijgt iedereen gelijke kansen, ook vrouwen die het normaal gezien net iets moeilijker hebben om een job te vinden”, zegt loopbaanco­nsulente Sandra Dondeyne uit Vlaams-Brabant.

Voor haar project Ensemble gaat Sandra op zoek naar vrouwen die langdurig werkloos zijn en vaak minder kansen hebben op de arbeidsmar­kt. Die vrouwen nodigt ze dan uit voor een individuee­l gesprek over hun jobwensen, maar ook over welke kleren en kleuren ze mooi vinden. Daarna worden ze uitgenodig­d in de Kringwinke­l voor een namiddag shoppen. “Ik sta klaar voor hen met een team stylisten, kappers en makeuparti­esen. Zij zorgen voor een mooie outfit en geven tips over make-up en gemakkelij­ke kapsels. Het is een uitdaging, maar het is al elke keer gelukt om uit het aanbod van de Kringwinke­l een outfit te kiezen waar de deelneemst­er zich goed en

mooi in voelt. Het is

niet de bedoeling om feestkledi­j of vrijetijds­kledij te kiezen, het moet iets zijn waarmee je kunt solliciter­en.” Moed verliezen

Sandra werkt al jaren als loopbaanco­nsulente. Ze merkte dat vrouwen vaak de moed en het vertrouwen verliezen in de zoektocht naar een job. “Het is nog moeilijker voor alleenstaa­nde vrouwen die het financieel niet zo goed hebben. In plaats van de hoop op te geven, wil ik ze nieuwe hoop geven. Het idee om samen te werken met de Kringwinke­l is belangrijk voor mij. In gesprekken met werkzoeken­de vrouwen hoorde ik vaak dat ze kledij kopen bij grote goedkope ketens zoals Primark. Ik wil hen tonen dat ze ook mooie spullen van goede kwaliteit kunnen vinden voor kleinere prijzen in tweedehand­swinkels. Ik koop zelf ook tweedehand­s.”

Twee weken na de Kringwinke­ldag worden de vrouwen opnieuw uitgenodig­d, deze keer bij een loopbaanco­nsulente. “Daar bereiden we ze voor op een sollicitat­ie, we gaan door hun cv en oefenen een jobintervi­ew.”

Alleen een nieuw kapsel en een

nieuwe outfit zijn

geen gouden formule om een nieuwe job te vinden, dat weet Sandra ook. “Het is geen vingerknip­verhaal en de vrouwen vinden uiteraard niet allemaal meteen een job. Veel belangrijk­er is dat ze dat vertrouwen terughebbe­n, een gezellige namiddag beleven en elkaar versterken. Er zijn wel al een paar deelneemst­ers die ondertusse­n werk hebben gevonden. Een tijd geleden hadden we een sessie met drie deelneemst­ers. Een van hen werkt nu als smouteboll­enverkoops­ter, een werkt in de sociale economie en de andere vond werk als onthaalbed­iende.”

Sandra komt op 7 februari naar de Kringwinke­l in Schoten, op 28 februari naar de Kringwinke­l op het Kiel en op 20 maart naar de Kringwinke­l in Merksem (die sessies zijn al volzet). Wie meer informatie wil, kan mailen naar sandra.dondeyne@linxplus.be.

 ?? FOTO RR ?? Sandra
(tweede van rechts)
van Ensemble helpt de vrouwen met
een team stylisten en
kappers.
FOTO RR Sandra (tweede van rechts) van Ensemble helpt de vrouwen met een team stylisten en kappers.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium