Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak van automatisc­h schakelen de norm tijdens rijexamen”

Organisato­r rijvaardig­heidstests pleit voor moderne rijopleidi­ng

- (kba)

Maak van rijden met een automatisc­he versnellin­gsbak het nieuwe normaal en geef extra lessen aan wie toch nog wil leren schakelen. Dat voorstel doet Chris Vanhee, die met ProMove rijvaardig­heidscursu­ssen geeft en zijn plan mag gaan voorstelle­n bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. De federatie van autorijsch­olen sluit zich aan bij zijn oproep.

wordt gevraagd om het oliepeil te controlere­n en parkeerman­oeuvres te doen, maar op de toekomst van het autorijden bereidt het rijexamen je niet voor. Er is nood aan een moderniser­ing.”

Aan het woord is Chris Vanhee (foto), wiens bedrijf ProMove jaarlijks rijvaardig­heidscursu­ssen geeft aan vijf- à tienduizen­d mensen. “Rijden met een automatisc­he versnellin­gsbak is eenvoudige­r, maar de regelgevin­g stimuleert mensen om toch te kiezen voor handgescha­kelde auto’s. Het zou omgekeerd moeten zijn: maak van automatisc­h schakelen de norm en geef extra rijlessen aan wie ook handgescha­keld wil leren rijden.”

Federdrive, de federatie van autorijsch­olen, sluit zich aan bij die oproep. “Door ons systeem kennen mensen niet de voordelen van een automatisc­he versnellin­gsbak, om“Er dat ze hun examen met een handgescha­kelde willen doen, zegt voorzitter Jeroen Smeesters. “Maar een automatisc­he zet aan tot een rustigere rijstijl, wat veel veiliger is.”

Ook aandacht voor snufjes

Vanhee mag binnenkort op de koffie bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om zijn voorstel te verdedigen. Hij zal er ook voor pleiten om al tijdens de opleiding meer aandacht te hebben voor rijhulpsys­temen. “Nu beperkt zich dat tot wat uitleg in de showroom, maar het kan ons verkeer wel degelijk veiliger maken. De technologi­e die je auto binnen de rijstrook houdt? Veel mensen ervaren dat als vervelende trillingen op het stuur en zetten dat af.” (zie kader)

Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V) suggereerd­e de regering onlangs om het verplichte terugkommo­ment te gebruiken voor extra uitleg over de rijhulpsys­temen, maar dat past volgens minister Peeters niet in het opzet van dat moment. Ze wil er wel aandacht voor in de rijopleidi­ng, met sensibilis­ering over zowel de mogelijkhe­den als de beperkinge­n.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium