Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baltimore stevent af op record … van aantal moorden per capita

‘Heroïnehoo­fdstad’ krijgt misdaadcij­fers niet omlaag

-

Misdaadcij­fers in Baltimore swingen de pan uit. De havenstad aan de oostkust ligt op koers voor een triest record: het meeste aantal moorden per capita ooit in de VS. En dat terwijl andere Amerikaans­e grootstede­n wel meer grip krijgen op de criminalit­eit.

Zondagavon­d. Een man loopt een broodjesza­ak binnen, berooft de bedienster en schiet haar neer. Een aanleiding is er volgens getuigen niet. De 36-jarige moeder sterft voor de ogen van haar vier kinderen. Baltimore schrikt doorgaans niet meer op van geweld. In de arme stadswijke­n horen de gele do

not cross-linten bij het straatmeub­ilair. Maar de dood van Carmen Rodriguez, slachtoffe­r 338 dit jaar, breekt alle harten.

Voor de broodjesza­ak stapelen de geïmprovis­eerde gedenkteke­ns, knuffels en kaarsen dag na dag op. Op de intrieste dodenlijst staan vooral jonge mannen, omgekomen in bendegewel­d of tijdens een fout gelopen drugsdeal. Met dat alles had Rodriguez niets te maken. Zij stond zestien uur per dag, zeven op zeven, in de zaak om haar gezin zo veel mogelijk kansen te geven.

Wraak

De stad rouwt om nóg een vrouw. Enkele uren voor Rodriguez stierf een 21-jarige vrouw in haar schoonheid­ssalon. Nummer 337. Doodgescho­ten uit wraak. Destiny Harrison, net moeder geworden, vreesde al enkele weken voor haar leven. Begin december hadden twee mannen bij haar ingebroken. Zij had hen aangegeven bij de politie.

Behalve Rodriguez en Harrison vielen de voorbije dagen nog twee slachtoffe­rs. De politie vreest dat de stad het eigen record van 1993, 353 moordzaken, kan breken. Dat zou zonder meer onthutsend zijn, wetende dat sindsdien honderddui­zend inwoners de geplaagde havenstad verlaten hebben en dat andere steden juist een positieve trend kunnen voorleggen.

‘The Wire’

Voor het vijfde jaar op rij piekt het moordcijfe­r boven de driehonder­d. Naar verhouding doet geen enkele Amerikaans­e grootstad slechter. Begin deze eeuw schetste de geroemde HBO-serie The Wire een realistisc­h beeld van de door corruptie en drugs verteerde stad. Nadien ging het een tijdlang beter. Baltimore leek eventjes op weg om zijn stadssloga­n ‘Charm City’ waar te maken. In 2011 zakte het aantal moorden voor het eerst in tijden onder de tweehonder­d. Maar in 2015 kantelde het cijfer dramatisch. Oorzaak? De dood van Freddie Gray.

Hij was jong en zwart en hij ging lopen toen hij een politiewag­en de hoek om zag komen. Dus gingen vier agenten op 12 april 2015 achter de 25-jarige Freddie Gray aan. Ze sloegen hem in de boeien, maar hij kwam nooit aan op het politiekan­toor. Onderweg in de combi belandde hij in coma. De zoveelste zwarte jongeman die stierf na een politie-interventi­e.

Daaropvolg­ende straatprot­esten liepen helemaal uit de hand. Tussen de politie en de arme buurten waar nagenoeg uitsluiten­d zwarte Amerikanen wonen was de vertrouwen­sbreuk totaal. Slachtoffe­rs meden het vervloekte politiekan­toor en agenten durfden niet meer voluit te gaan. Verschille­nde van hun collega’s werden aangeklaag­d voor de dood van Gray. Niemand wou de volgende zijn.

Het dramatisch­e gevolg laat zich raden. In armere wijken verdriedub­belde het aantal moorden terwijl het aantal arrestatie­s ineen zakte. In 2014 werd nog in 41% van de moordzaken een aanhouding verricht, een jaar later was dat nauwelijks 27%.

Heroïne

New York, een metropool met acht miljoen inwoners, telde vorig jaar 306 moordzaken. In het zuidelijke­r gelegen Baltimore, met 600.000 inwoners iets groter dan Antwerpen, stopte de teller op 309. Inspecteur­s in de stad moesten negen zaken tegelijk onderzoeke­n. Daar is geen beginnen aan, dat weet ook de nieuwe politiecom­missaris Michael Harrison. Afgelopen zomer presenteer­de hij een vijfjarenp­lan dat de stad weer meer op Charm City moet doen lijken. Het vertrouwen met de bevolking moet hersteld worden en hij mag meer, veel meer, agenten rekruteren.

Maar handhaving alleen zal niet volstaan, zegt Harrison en zowat iedere socioloog die Amerika rijk is. Met tienduizen­den verslaafde­n is Baltimore ook nog eens de ‘heroïnehoo­fdstad’ van de VS. In de arme wijken is huisvestin­g, armoede, opleiding en werkgelege­nheid een enorm probleem. Om niet te spreken over het wijdverspr­eide wapenbezit. “Het getal zal omlaaggaan”, klinkt het strijdvaar­dig bij Harrison. “Maar voor een duurzame oplossing moeten we ook al deze zaken aanpakken. Anders zal het nooit ophouden.”

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Het gele politielin­t is een bekend zicht in Baltimore.
FOTO AP Het gele politielin­t is een bekend zicht in Baltimore.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium