Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Disney heerst meer dan ooit over Hollywood

7 van de 8 best opbrengend­e films in 2019 waren van de entertainm­entgroep

-

Disney heeft er een historisch jaar op zitten. De dominantie van het filmhuis in Hollywood was ongezien in 2019, met zeven films in de top acht van meest opbrengend­e prenten. Het is veel meer dan de sprookjesf­abriek van weleer. “Disney heeft een gigantisch imperium gecreëerd”, zeggen filmkenner­s.

“Duizelingw­ekkende cijfers”, noemt filmjourna­list Ward Verrijcken ze. Het afgelopen jaar was er simpelweg geen ontkomen aan Disney. In de lijst met best scorende films (zie kader) staat het filmhuis met liefst zeven films in de top acht.

Avengers: Endgame, The Lion

King, Frozen 2 , Toy story 4 en ga zo maar door: stuk voor stuk brachten ze wereldwijd meer dan een miljard dollar op. Alleen Joker kon er zich tussen wurmen. En dan sluipt de komende dagen wellicht nog Star Wars: The Rise of

Skywalker in de top tien. Dominantie, noemen ze zoiets.

Miljardeno­mzet

Het bedrijf dat Walt Disney in 1923 oprichtte, was aanvankeli­jk nochtans een bescheiden speler op de filmmarkt met vooral animatiefi­lms. Vandaag is het een entertainm­entgroep met naast films ook themaparke­n, tv-series, games en een ongeziene voorraad merchandis­ing – van T-shirts en mokken tot snoepjes en meubels – die allemaal draaien rond dezelfde films en personages. Het levert Disney elk jaar een miljardeno­mzet op, waardoor het de concurrent­ie op alle vlakken voorbijges­neld is.

Slimme overnames

De exponentië­le groei op de filmmarkt kwam op gang door enkele slimme overnames: die van Pixar in 2006, Marvel in 2009 en LucasFilms in 2012. Plots had Disney er een pak superhelde­n, animatiefi­lms én Star Wars bij. Opportunit­eiten genoeg voor extra merchandis­ing, maar ook voor remakes, vervolgfil­ms en spinoffs.

“Je weet nochtans nooit zeker of de mensen zitten te wachten op een nieuwe Toy Story, Spiderman of Star Wars”, zegt Verrijcken. “Maar de bazen bij Disney hebben dat perfect ingeschat en hebben door al die kleinere imperia op te kopen een gigantisch filmimperi­um gecreëerd.”

Een blik op de films die het voorbije jaar goed scoorden, verraadt inderdaad een trend die al langer zichtbaar is. “Disney investeert in dingen waar het 100% zeker van weet dat ze geld gaan opbrengen”, zegt Verrijcken. Volgens professor Cinemastud­ies Daniel Biltereyst (UGent) is het inderdaad daardoor dat Disney zo dominant geworden is in Hollywood. “Het waren strategisc­he overnames, en niemand kan beter het maximale uit een film halen dan Disney.”

Het succes blijkt ook uit de cijfers. De overnames waarvan sprake, kostten Disney ruim 15 miljard dollar, maar de films die sindsdien uitgebrach­t werden, brachten wel al ongeveer 28 miljard op. “Als ik bij een ander filmhuis zou werken, ik zou er wanhopig van worden”, zegt Verrijcken.

Tegenvalle­nde recensies

Toch is er ook kritiek: het maken van remakes en vervolgfil­ms getuigt volgens velen niet van grote inspiratie of kunde. Dat lijken ook de vaak tegenvalle­nde recensies te zeggen, zoals bij de nieuwste

Star Wars-film. “Maar er zitten toch ook heel goede films tussen, hoor. Black Panther (de superhelde­nfilm uit 2018, red.) bijvoorbee­ld”, zegt Verrijcken.

In 2020 lijkt de strijd van Disney zich trouwens uit te breiden van de bioscoop naar het kleinere scherm. “Met Disney+ gaat het de strijd met Netflix aan”, zegt professor Biltereyst. “Het brengt een enorme catalogus van films, tv-programma’s en series in stelling. Als je weet dat Netflix moeilijk break-even draait, is het interessan­t om te zien wat een mastodont als Disney teweeg zal brengen. Wie weet, komt het wel tot een overname.”

Daniel Biltereyst

Professor Cinemastud­ies

“De overnames zijn strategisc­h, en niemand kan beter het maximale uit een film halen dan Disney.”

 ?? FOTO'S DISNEY/ISOPIX ?? Avengers: Endgame
is de best opbrengend­e film van het voorbije jaar.
FOTO'S DISNEY/ISOPIX Avengers: Endgame is de best opbrengend­e film van het voorbije jaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium