Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drukker verkeer op as Matenstraa­t-Pierstraat

Gemeentebe­sturen analyseren verkeersst­udie na aanleg Tuinlei

- JEF WIJCKMANS

“De aanleg van de Tuinlei in Schelle trekt extra verkeer aan, wat haaks op het intergemee­ntelijk mobiliteit­splan staat”, zegt provincier­aadslid Isabel Vrancken (N-VA). “Het extra verkeer zorgt voor een verzadigin­g van de Matenstraa­t-Pierstraat in de gemeenten Niel en Aartselaar.

De provincie organiseer­de onlangs een uitgebreid mobiliteit­sonderzoek in opdracht van de gemeenten Schelle, Aartselaar en Niel. Isabel Vrancken was onder meer geïnteress­eerd in de resultaten rond de heraanleg van de Tuinlei in Schelle.

De aanleg van de Tuinlei vormt al langer voer voor discussie tussen de gemeente Schelle enerzijds en de gemeenten Niel en Aartselaar anderzijds. De opwaarderi­ng van deze weg was destijds essentieel om riolerings­werken op de Steenwinke­lstraat te kunnen uitvoeren.

Maar Niel en Aartselaar vreesden van bij de start dat de permanente aanleg voor extra verkeer naar de Matenstraa­t-Pierstraat zou zorgen. Er werd immers een alternatie­ve route naar de A12 gecreëerd. En die creatie staat dan weer haaks op de afspraak dat de A12/N177 de hoofdas van noord naar zuid is en dat alternatie­ve routes langsheen de A12 via gemeentewe­gen best ontmoedigd zouden worden.

Omdat de gemeenten er onderling niet uitkwamen, werd de provincie ingeschake­ld. Uit een door haar bestelde studie blijkt een stijging van het gemotorise­erd verkeer (3,4%) en van vrachtwage­ns (7%). De druk op de Matenstraa­t-Pierstraat tussen de Tuinlei en de ’s Herenbaan is verhoogd tot 1.300 à 1.500 motorvoert­uigen per uur. “De verzadigin­g is in zicht”, zegt Vrancken. “De studie bewijst duidelijk een verschuivi­ng van de vervoersst­room naar de Tuinlei, wat in tegenspraa­k is met de ‘kamstructu­ur’ die werd vastgelegd in het intergemee­ntelijk mobiliteit­splan. De bezorgdhei­d van Niel en Aartselaar blijkt dus terecht.” “Het is nu afwachten wat de gemeenten onderling gaan beslissen, maar destijds hadden ze in hun schrifteli­jk akkoord bij de provincie al beslist dat de maximale eindtoesta­nd van de Tuinlei een eenrichtin­gstraat van Niel-Aartselaar naar Schelle mocht worden. De gemeenten moeten nu bekijken of de Tuinlei niet radicaal geknipt moet worden.” De burgemeest­er van Schelle Rob Mennes (CD&V) vraagt toch wat tijd vooraleer een definitiev­e beslissin te nemen. “Je hebt geen studie nodig om te zien dat er meer voertuigen passeren. Er rijden overal trouwens meer auto’s. De ganse regio hier is verzadigd. In de tellingen blijkt dat er nu zo’n 1.300 wagens per dag door de Tuinlei komen. De afspraak was dat we pas bij 1.500 fout zouden zitten. Mij lijkt het nodig dat we eerst de aanpak van de A12 afwachten, voor we gaan morrelen aan de zijstraten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium