Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strategisc­h zeeslagje in de Golf

Rusland, China en Iran werken vier dagen samen

-

Rusland, China en Iran houden voor het eerst samen een militaire oefening in de Golf van Oman. De gezamenlij­ke zeemacht gaat er vier dagen samenwerke­n “om de regio te beschermen”. Maar ook om de Verenigde Staten duidelijk te maken dat Iran er niet alleen voor staat.

Een Chinese torpedojag­er, Russische marinesche­pen en Iraanse duikboten zijn naar de Golf van Oman getrokken. Hoeveel precies, dat weet niemand. De zeemachten van de drie landen nemen er voor het eerst deel aan een gezamenlij­ke oefening. Die zal vier dagen duren en heeft als doel de “uitwisseli­ng en de samenwerki­ng tussen de zeemachten van de drie landen te verdiepen”, klinkt het aan Chinese kant.

Toch is de operatie niet zo onschuldig. “De drie landen willen een signaal naar de wereld sturen. En vooral naar de Verenigde Staten”, zegt Tom Sauer, professor internatio­nale politiek aan de UAntwerpen. De relatie tussen de VS en Iran zit niet goed door het nucleair akkoord dat Trump vorig jaar heeft opgeblazen.

Dat akkoord hield in dat Iran zijn kernwapenp­rogramma zou afbouwen en in ruil zouden de economisch­e en politieke sancties tegen het land opgeheven worden.

Trump noemde het “de slechtste deal die de VS ooit gemaakt hebben”. “Iran toont nu dat het niet zo geïsoleerd is als de VS denken. In het verleden hebben de landen ook militaire oefeningen gehad, maar nog nooit alle drie samen”, zegt Sauer.

Kat-en-muisspel

“China wil haar handelsrel­aties met de VS niet helemaal opblazen en houdt het rustig”, nuanceert Sauer de situatie. De oefening is volgens hem een reactie op een eerdere oefening van de VS en maakt deel uit van het kat-enmuisspel tussen de landen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium