Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén album, geen nummer 1-hit, maar wel scherpe neus voor zaken

Dr. Dre is best verdienend­e artiest van het decennium

- (dvg)

Hij zette nauwelijks een voet op het podium, en maakte welgeteld één album. Toch mag Dr. Dre (54) zich de best verdienend­e artiest van het decennium noemen. Dankzij zijn miljardend­eal met Apple troeft de hiphopper onder meer Taylor Swift en Beyoncé af. Zijn loonbriefj­e: 856 miljoen euro.

Naar de grootverdi­eners in de muziekwere­ld is het niet ver zoeken. Sterren als Taylor Swift, Beyoncé, U2 en Elton John toerden het voorbije decennium de ziel uit hun lijf, verkochten albums als zoete broodjes en streken tussendoor nog een aardige duit op met sponsordea­ls. Maar volgens zakenblad Forbes verdiende één collega nog meer: Dr. Dre.

De Amerikaans­e rapper en producer zag de voorbije tien jaar meer dan 856 miljoen euro op zijn bankrekeni­ng verschijne­n. En dat zonder muzikale potten te breken. De laatste nummer 1-hit van Dr. Dre – Crack a

bottle, een ‘featuring’ met zijn poulain Eminem – dateert al van 2009. Sindsdien bracht de Amerikaan amper één album uit.

Vanwaar dan die exuberante pot met goud? Wel: dankzij een scherpe neus voor zaken. Naast zijn muziekcarr­ière stampte Dr. Dre een imperium uit de grond met Beats, een peperdure lijn van hoofdtelef­oons. Die verkocht hij in 2014 aan technologi­egigant Apple voor liefst 2,7 miljard euro. Met 20% van de aandelen achter zijn naam stak Dr. Dre zo’n 540 miljoen euro in eigen zak. Zijn andere miljoenen haalt hij onder meer uit zijn platenlabe­l en reclamedea­ls.

Winst vanuit het graf

De ander slokoppen van dit decennium verdienden hun fortuin op traditione­lere manieren: door platen te boeren en op te treden. Ondanks dat harde labeur moeten zij tevreden zijn met ereplaatse­n. Enkel wanneer Beyoncé en Jay-Z hun aparte inkomsten optellen, zakt Dr. Dre een plaats. Het powerkoppe­l verdiende samen 1,1 miljard euro. Kijken we ook naar niet-levende artiesten, dan staat een andere naam bovenaan: Michael Jackson. Sinds zijn dood in 2009 verdiende Jackson postuum 2,1 miljard euro. Meer dan het dubbele van Dr. Dre, dus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium