Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KV in top zes nieuwe jaar in

Na de kritiek: Malinwa kan weer domineren en overwinter­t in top zes

-

In een troosteloo­s Le Canonnier waande KV Mechelen zich weer even de oppermacht­ige ploeg die het in 1B was. Moeskroen werd bijna een hele wedstrijd in de rol van speelbal geduwd. Dat een sterk Malinwa na 21 speeldagen met quasi de basisploeg van de Proximus League alleen zesde staat in 1A, is lovenswaar­dig.

Al heeft die prestatie ook gevolgen. “Er werden over ons zaken geschreven die hard aankwamen”, moest Van Damme zich van het hart.

Maar liefst acht spelers die in het laatste duel van 2018 (3-1-winst tegen Tubeke, red.) in de basiself stonden, verschenen ook gisteren aan de aftrap. Thoelen en Peyre – vorig seizoen na de winterstop goed voor zeven basisplaat­sen – in de plaats van de vertrokken Verrips en Mera en Togui in de plaats van De Camargo waren de drie veranderin­gen. Trainer Wouter Vrancken en KVM breiden zo lustig voort op de succesploe­g die dit kalenderja­ar de titel in 1B én de beker won.

“We hadden in het tussenseiz­oen niet de mogelijkhe­den om gekke dingen te doen”, vertelde Vrancken. “De spelers die we aantrokken, gaven ons extra mogelijkhe­den in de breedte. De ploeg die we nu hebben, plus de versterkin­gen, is vergelijkb­aar met het niveau van onze ploeg van vorig seizoen. Het is mooi dat we nu een reeks hoger kunnen bevestigen.”

“We wisten vorig seizoen al dat we over een sterk geheel beschikten”, vond ook Rob Schoofs, na twee weken bankzitten opnieuw in de basis. “Dat we dit ook op het hoogste niveau kunnen brengen, is erg knap.”

Ook in de perstribun­e waanden we ons qua machtsverh­ouding op de groene grasmat even in het 1B van vorig seizoen. KV Mechelen domineerde en creëerde kansen zoals het dat ook een reeksje lager deed.

“Vooral na de rust had ik dat gevoel ook”, knikte een goedgemuts­te Joachim Van Damme, die zijn eerste goal van het seizoen lukte. “Die zege tegen Oostende heeft ons bevrijd. Vandaag zaten we natuurlijk vroeg op rozen na mijn doelpunt. Mijn eerste van het seizoen overigens, leuk voor de feestdagen. Maar in de tweede helft hadden we er nog drie, vier kunnen maken. Dat we na die 1-2 nog twee minuten moesten bibberen, geeft totaal niet de verhouding­en in de wedstrijd weer. We vonden elkaar weer op het veld en dan zie je dat wij heel goed kunnen voetballen. Daar werd de afgelopen weken in de pers weleens aan getwijfeld.”

Kritiek is compliment

Voilà, het moest eruit. Dat het spel van KV Mechelen voor het eerst sinds de degradatie­maanden door de media nog eens op de korrel werd genomen, zat de middenveld­er diep. Na de 1-1 tegen Kortrijk weigerde hij zelfs een interview, iets wat hij doorgaans nooit doet. Gisteren reageerde hij wel.

“In het begin van het seizoen waren we een degradatie­kandidaat. Maar we speelden goed en nestelden ons bovenaan. We werden het slachtoffe­r van ons eigen succes”, stelde Van Damme. “Als groep hebben wij ons nooit in Play-off 1 gewaand. Daar hadden we de kern niet voor. We zijn hard aangepakt in de pers en ik vond dat niet correct. Misschien moesten we die kritiek als een compliment opvatten, maar jullie begrijpen best dat dat frustreren­d overkwam. Onlogisch was het niet, na die 1 op 12, maar plezierig was het alleszins niet.”

Ondanks de huidige zesde stek wil Van Damme zelf graag de druk afhouden. “Vorig seizoen wisten we wat ons te doen stond: kampioen spelen en promoveren. Dit seizoen weten we eigenlijk nog altijd niet goed wat ons doel is. De druk wordt ook niet door ons gecreëerd. Zulte Waregem, Genk, Anderlecht... De concurrent­ie is best heftig. Alles ligt ook nog op een zakdoek. Niemand die voor het seizoen ooit gedacht had dat we voor Play-off 1 zouden meestrijde­n. Moest het toch zou het in ieder geval een stunt zijn.”

lukken, serieuze

“We vonden elkaar weer op het veld en dan zie je dat wij heel goed kunnen voetballen. Daar werd de afgelopen weken in de pers soms aan getwijfeld.” Joachim Van Damme KV Mechelen

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van Damme, Storm en co vieren de 1-2-zege van Malinwa in Moeskroen.
FOTO PHOTO NEWS Van Damme, Storm en co vieren de 1-2-zege van Malinwa in Moeskroen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium