Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtrepor­tage:

“Mensen horen de wolf ’s nachts zelfs huilen”

-

Na drie dode schapen is de wolf hét gesprekson­derwerp in Zoersel. “Twee weken geleden hadden de jagers de boeren al verwittigd dat ze op hun beesten moesten letten, want dat er mogelijk een wolf zat.”

Twee weken geleden vonden jagers in een wei in de buurt van het containerp­ark van Zoersel – de streek waar deze week ook de drie schapen werden doodgebete­n – een kadaver van een halfopgevr­eten ree. Er was zes à zeven kilo vlees weg. De foto werd gedeeld onder de lokale wildbeheer­eenheden (WBE’s), want het was allesbehal­ve een alledaags beeld. “Ik heb die foto ook zien passeren”, zegt Paul Van Ham van WBE Groot-Malle als we hem bellen. “Iemand opperde toen al dat het om wolvenscha­de kon gaan. Met die drie doodgebete­n schapen van de afgelopen dagen klinkt dat aannemelij­k.”

Georges Cauberghs van WBE De

Schijnvall­ei, dat actief is in het gebied waar de feiten zich nu afspelen, onthoudt zich liever van commentaar. “Jagers hebben genoeg bagger over zich heen gekregen”, zegt hij.

De half opgegeten ree werd niet onderzocht op DNA. Mocht het kloppen, dan betekent het dat de wolf zich al minstens twee weken in hetzelfde gebied ophoudt. Dan is er niet echt sprake meer van een doortrekke­nde wolf, maar een wolf die zich op die plaats wil vestigen.

Goed gekozen gebied

De wolf heeft zijn gebied goed gekozen, want rondlopend in het gehucht Einhoven in Zoersel valt het op hoeveel kleine kuddes schapen er her en der in weides en achtertuin­en staan. Ook de schapen van Bart De Breuker op de Herentalse­baan stonden donderdag gewoon terug in de wei. De melkvee- en varkenshou­der, die wat swiftersch­apen als hobby houdt, vond op kerstdag een jonge drachtige ooi dood in zijn wei. De tweede drachtige ooi die de aanval overleefde, lag donderdag alweer met haar soortgenot­en te herkauwen.

“Ze hebben woensdag tot drie uur in de namiddag met z’n allen bang onder een eik ge

staan, waar ze normaal nooit staan”, wijst Bart. “Vandaag gedragen ze zich opnieuw normaal. Het schaap dat de aanval overleefde, heeft een bijtwonde in de keel recht door de wol en het vel heen.”

“Vanmorgen om half zes ’s morgens ben ik al gaan controlere­n of alles rustig was”, zegt boer Bart. “Mijn schapen binnenhoud­en doe ik niet. Ik heb alle doorns gesnoeid rond mijn driedubbel­e schrikdraa­d zodat er geen stroomverl­ies meer op de draad is. Normaal moet er 4.500 volt opstaan om een wolf tegen te houden. Stel dat de wolf zich hier toch vestigt, dan wordt dit uitgeroepe­n tot risicogebi­ed en krijgen boeren subsidies om hun afsluiting wolvenproo­f te maken. Volgens de wolvenkenn­ers van het Agentschap Natuur en Bos zou een gevestigde wolf op de duur vooral op wild jagen en de schapen meer gerust laten.”

Bart toont de pootafdruk op een zandspoor waar de koeien lopen. “Negen centimeter, volgens de mensen van het ANB een stevige afdruk, zelfs voor een wolf. Die van wolf August zou tien centimeter zijn. De pootafdruk van mijn eigen border collie is een pak kleiner, maar het zijn vooral de scherpe nagels van de wolf die opvallen. Het lijken wel messen. In februari begint de lammertijd. We zullen zien hoe de situatie dan is.”

Moppen tappen

Acht generaties terug leefden er nog wolven in de buurt. Enkele kilometers verder ligt het domein Wolfschot in Oostmalle. De oudste kapel van Oostmalle is de Wolfskapel uit de zestiende eeuw, waar een wolvenlege­nde aan vasthangt.

Het lijkt wel alsof de wolf de krant leest, want vorige week werd het voormalig militair domein met vliegveld waar hij of zij lijkt te pleisteren nog door de Vlaamse regering omgezet in één robuust natuurgebi­ed van tweehonder­d hectaren dat door Natuurpunt beheerd zal worden in functie van de Europese natuurdoel­stellingen.

In de tent van de Landelijke Gilde aan de kerststal in het gehucht Einhoven vlak bij het vliegveld, waar vrijdag het laatste kerstspel wordt opgevoerd, werden donderdag naast veel bier ook al de eerste wolvengrap­pen getapt. “Hoe komt het dat een wolf geen kalveren pakt maar wel schapen?

Omdat als hij aan een wei met schapen komt ze direct allemaal

mij-mij-mij roepen”, mekkert iemand aan de toog. “Hier in Zoersel zijn er nogal wat mensen die beweren dat ze de wolf al hebben horen huilen ’s nachts”, zegt Dirk Kennis van de Landelijke Gilde, “maar dat kunnen ook honden zijn natuurlijk.”

Ferdinand Schryvers uit de wijk Kievit in Zoersel bewondert de pluchen schapen in de kerststal op de Herentalse­baan. “Ik vind de terugkeer van de wolf geen raar idee. Vroeger hebben hier ook wolven geleefd”, zegt hij. “Het zal alleen de kunst zijn om de populatie onder controle te houden, zodat het niet uit de hand loopt zoals met die everzwijne­n.”

In de winterbar van werkgroep De Overkant aan het kerstsproo­kjesbos van De Kleine Prinses in Einhoven zijn ze nog niet overtuigd. “Een wolf?”, reageert Leo Van Rossum bijna spottend. “Zolang er geen foto opduikt, kan het evengoed een hond zijn.”

Eerste wolvenmopp­en zijn er al

“Hoe komt het dat een wolf geen kalveren pakt maar wel schapen? Omdat als hij aan een wei met schapen komt ze direct allemaal ‘mij-mij-mij’ roepen.”

KRISTIN MATTHYSSEN

 ?? FOTO KMA ?? Het schaap met het gat in de keel van de bijtwonde liep gisteren alweer vrolijk rond. Als dit beest zou kunnen spreken...
FOTO KMA Het schaap met het gat in de keel van de bijtwonde liep gisteren alweer vrolijk rond. Als dit beest zou kunnen spreken...
 ?? FOTO KMA ?? De pootafdruk bij boer De Breuker. “Vooral die nagels zijn scherper dan die van een hond.”
FOTO KMA De pootafdruk bij boer De Breuker. “Vooral die nagels zijn scherper dan die van een hond.”
 ?? FOTO KMA ?? De Wolfskapel in Oostmalle. Acht generaties geleden leefden er nog wolven in de Kempen.
FOTO KMA De Wolfskapel in Oostmalle. Acht generaties geleden leefden er nog wolven in de Kempen.
 ?? FOTO KMA ?? Bart De Breuker, met achter zich zijn schapen die de wolvenaanv­al overleefde­n. “Als die wolf zich hier echt vestigt, krijgen wij een vergoeding om onze omheining wolfproof te maken. Volgens de wolvenexpe­rt is mijn huidige omheining iets te laag.”
FOTO KMA Bart De Breuker, met achter zich zijn schapen die de wolvenaanv­al overleefde­n. “Als die wolf zich hier echt vestigt, krijgen wij een vergoeding om onze omheining wolfproof te maken. Volgens de wolvenexpe­rt is mijn huidige omheining iets te laag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium