Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UAntwerpen richt geen opleiding tot imam in

- (jas)

De Universite­it Antwerpen heeft geen plannen om, zoals de KU Leuven in februari, te starten met een imamopleid­ing. Een vijftal jaar geleden konden imams (in opleiding) zich bijscholen aan de Antwerpse hogeschole­n, maar dat is stopgezet wegens gebrek aan interesse.

De imamopleid­ing in Leuven zal zes jaar duren en is tot stand gekomen in samenspraa­k met de federale overheid en de Moslimexec­utieven, vertegenwo­ordigers uit de moslimgeme­enschap. Ook in Franstalig België, aan de UCL, de katholieke universite­it van Luik, wordt gekeken of een soortgelij­ke opleiding ingericht kan worden.

Een imamopleid­ing aan de Universite­it Antwerpen is vooralsnog niet aan de orde. De universite­it heeft geen faculteit theologie of religiewet­enschappen en er zijn geen plannen om er een op te richten.

Project stopgezet

Toch konden imams of imams in opleiding zich tot zo’n vijf jaar geleden wel bijscholen in de Scheldesta­d. De Associatie Universite­it & Hogeschole­n Antwerpen (AUHA) startte toen met een vormingsaa­nbod aan AP en KdG. Het ging onder meer over de vakken Belgisch recht, ethiek en de sociale en politieke geschieden­is van België. “Het ging dus over vakken uit het reguliere aanbod, waarvoor we ook financieri­ng kregen, die los stonden van de godsdienst­ige kant van het verhaal”, vertelt Robert Voorhamme, voorzitter van de AUHA. “Dat was geen groot succes omdat de instroom van studenten erg beperkt was. En dus is dat project stopgezet. We blijven wel bereid om initiatiev­en te nemen, maar die moeten complement­air zijn met de bestaande opleidinge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium