Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een beetje begrip

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De nieuwe berekening van de Vlaamse sociale huurprijze­n is zeker een te verdedigen maatregel. Wie de moeite doet om uit te zoeken hoe die prijzen precies worden bepaald, zal dat onmiddelli­jk beamen. Alleen is die uitleg voor veel mensen behoorlijk ingewikkel­d. En voor mensen die nu te horen krijgen dat ze volgende maand een paar honderd euro meer moeten betalen, is hij helemaal onbegrijpe­lijk.

De aanpassing van de prijzen is een maatregel van de vorige Vlaamse regering. Die wilde, mede op vraag van de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen, een eerlijke en duidelijke prijs vastleggen. Dat was nodig om de woningen betaalbaar te houden en de verhuurmaa­tschappije­n in staat te stellen hun patrimoniu­m te vernieuwen. Daarom wordt de sociale huurprijs vanaf volgend jaar bepaald door drie factoren. Een nieuwe ‘sociale huurschatt­er’ legt de marktwaard­e van de woning vast en houdt rekening met alle aspecten: de grootte van het huis, het bouwjaar, de ligging … Tweede prijsbepal­ende factor is een ‘energiecor­rectie’. Mensen die in een goed geïsoleerd huis wonen, zullen meer huur betalen omdat ze minder moeten uitgeven aan elektricit­eit en verwarming. De derde factor is het totale inkomen van de mensen die in de woning wonen. Het pensioen van de inwonende oma of het loon van een zoon die werkt maar nog thuis woont, wordt dus meegeteld.

Het klinkt logisch en eenvoudig, maar de Antwerpse huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven heeft in haar nieuwsbrie­f toch vier pagina’s nodig om het plan uit de doeken te doen. De beslissing over de nieuwe huurprijze­n werd in de lente genomen, maar het duurde tot december eer het voor alle huurders duidelijk was hoeveel meer (of minder) ze zouden moeten betalen. En nu blijkt dat voor sommigen de stijging van de prijs kan oplopen tot enkele honderden euro. Dat is niet weinig. De Vlaamse ombudsman vraagt om een overgangsp­eriode te voorzien, maar daar wil minister van Wonen Matthias Diependael­e niet van weten. De huisvestin­gsmaatscha­ppijen hebben tijd genoeg gehad om de huurders te informeren. Dus, iedereen op hetzelfde moment gelijk voor de wet. Juist, maar misschien toch iets te gemakkelij­k? Wat moeten huurders die volgende maand ineens 400 euro meer moeten betalen nu doen als ze dat geld echt niet hebben? Een andere woning aanvragen? Op de privémarkt naar iets goedkopers zoeken? Zichzelf in de schulden steken? De minister hoeft zijn beleid niet aan te passen, maar samen met de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen een oplossing bedenken voor mensen die nu in acute nood verkeren, is niet te veel gevraagd. Gewoon al enig begrip tonen voor de moeilijke situatie waarin sommige sociale huurders terechtkom­en, was al mooi geweest.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium