Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdwenen, terwijl gerecht hem helemaal niet meer wou vervolgen

Geen spoor van 79-jarige man uit Kontich die zijn terminaal zieke vrouw doodde

- PIETER HUYBERECHT­S

Samen uit het leven stappen, dat was in januari 2012 het plan van Daniël Bordeyne (79) en zijn ongeneesli­jk ziek verklaarde vrouw Lucienne Verschaeve (71) uit Kontich. Zij stierf, hij overleefde op het nippertje en riskeerde een jarenlange celstraf. Net voor Kerstmis reed de bejaarde man weg, sindsdien is hij spoorloos. Zijn buren zijn ongerust. Wist hij niet dat er helemaal geen assisenpro­ces meer zou volgen?

“Daniëls rolluiken bleven omlaag. Dus ja, wij vreesden opnieuw het ergste”, vertelt buurvrouw Paula. “We hebben een ladder genomen om in zijn garage te kunnen kijken, en toen we zagen dat zijn Fiat Bravo weg was, wisten we dat er iets aan de hand was. Daniël blijft nooit meerdere dagen weg.” Minstens twee andere buren hebben hem dinsdagoch­tend nog gezien. “Hij is hier nog een kerstkaart­je komen afgeven”, vertelt buurman Etienne. “Veel geluk in 2020”, stond erop. Net als buurvrouw Paula ontkent hij wat anderen in de wijk fluisteren: dat de gepensione­erde slager al een tijd depressief was. Anderen zeggen dat yoga en fietstocht­jes hem net op de been hielden. “Hij sleept natuurlijk een trauma mee”, zegt Etienne. “Het verlies van zijn vrouw heeft hem zwaar getekend. Om nog te zwijgen over de omstandigh­eden.”

Vrouw gedood, polsen overgesned­en

Hij doelt op bijna acht jaar geleden, toen de hulpdienst­en in januari werden opgeroepen naar het huis van Daniël Bordeyne en zijn vrouw Lucienne. Buren hadden Daniël zwaargewon­d aangetroff­en, bewusteloo­s na meerdere messteken in de armen. Wat later werd Lucienne dood teruggevon­den in het toilet met overgesned­en keel. Kort daarvoor hadden de dokters haar ongeneesli­jk ziek verklaard. Het onafscheid­elijke koppel had besloten om samen uit het leven te stappen, daar twijfelde geen speurder aan. “Hij zei altijd dat zijn vrouw gestorven was”, zegt Etienne. “Het woord ‘moord’ viel nooit, net omdat niemand het als moord beschouwde.”

“Daniël is na zijn herstel in het ziekenhuis slechts kort in de gevangenis beland”, zegt zijn advocaat Johan Platteau. Hij voelt zich diep geraakt door het plotse verdwijnen van zijn cliënt. “Daniël is echt een doodbrave, vriendelij­ke mens. Hij zag Lucienne ongeloofli­jk graag. De twee waren onafscheid­elijk en waren samen uit de Westhoek naar Kontich verhuisd. Zij was doodziek, en hij wou haar uit haar lijden verlossen. Ik kan mij geen Vlaamse volksjury inbeelden die hem niet zou vrijspreke­n van moord.”

Vrees voor slechte afloop

Sinds dinsdagmid­dag is Daniël dus door niemand meer gezien. Zijn vaste fietsvrien­d en een bevriende buurman vrezen het ergste. “Daniël ging nooit op vakantie. We zijn bang dat hij richting het water is gereden, naar een plek waar hij geregeld met de fiets passeerde.”

Vreesde hij alsnog een assisenpro­ces, na bijna acht jaar gerechteli­jke stilte? Een buur zegt dat hij recent nog alle krantenart­ikels uit die periode opvroeg. Maar met niemand heeft hij de laatste tijd nog écht over de zaak gesproken. “Het is al jaren stil rond die zaak”, zegt Platteau.

“Ik denk dat het parket de hele zaak stilletjes wilde laten uitdoven tot hij zou overlijden.”

Het Antwerpse parket zegt dat het gerechteli­jk dossier rond de dood van Lucienne al in juni 2013 werd overgemaak­t aan het parket-generaal. Het is daar dat de beslissing moest vallen of het tragische verhaal van het bejaarde koppel al dan niet een vervolg moest krijgen voor een volksjury.

Vrijdagnam­iddag liet het parketgene­raal weten wat Platteau al vermoedde: “Vanuit psychiatri­sch oogpunt was er immers sprake van een onweerstaa­nbare drang die Daniël Bordeyne er toe leidde de feiten te plegen”, klink het. “Vanuit diepmensel­ijk oogpunt en na grondige juridische analyse werd daarom besloten om dit dossier als nietassise­nwaardig te beschouwen, om te voorkomen dat dit drama opnieuw ter zitting gevoerd zou moeten worden.”

Vraag blijft of ook de verdwenen slager op rust van die beslissing op de hoogte was. Zijn advocaat twijfelt alvast.

Etienne

Buurman van Daniël “Hij zei altijd dat zijn vrouw gestorven was, omdat niemand het als moord beschouwde.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Daniël Bordeyne is sinds dinsdag niet meer gezien.
FOTO RR Daniël Bordeyne is sinds dinsdag niet meer gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium