Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle dierenasie­len krijgen 3.000 euro

Ben Weyts (N-VA) wil alle Vlaamse asieldiere­n verzamelen op één website

- STIJN VAN DE SANDE

De Vlaamse regering maakt een bedrag van 468.000 euro vrij voor steun aan 156 erkende Vlaamse dierenasie­len. Het is de eerste keer dat de regering een subsidie geeft aan de asielen, die zich in ruil voor het geld wel moeten verenigen op een website. “Elke euro die we krijgen is mooi meegenomen, maar het blijft een druppel op een hete plaat”, klinkt het.

Ieder erkend asiel in Vlaanderen krijgt een eenmalig bedrag van 3.000 euro. In totaal gaat het om 468.000 euro voor 156 asielen. “In 2014 bedroeg het budget voor dierenwelz­ijn nog 800.000 euro, nu is dat bedrag al verachtvou­digd”, zegt Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA). “Dat budget is meer dan ooit nodig, en het is belangrijk dat ook de asielen een graantje kunnen meepikken. Tijdens de vorige legislatuu­r kwam er al een gratis opleiding voor asielmedew­erkers en met deze subsidie geven we hen een extra duwtje in de rug.”

Om in aanmerking te komen voor het geld, moeten de asielen voldoen aan twee eisen. Ze moeten voor 30 april gebruikmak­en van het beheerprog­ramma Animal Shelter en het platform www.adopteeree­ndier.be. “Op die website verzamelen we alle dieren die ter adoptie worden aangeboden in de asielen”, klinkt het. “Op die manier vindt iedereen een geschikt huisdier in een van de Vlaamse asielen en opvangcent­ra en moet niemand nog naar de dierenhand­el lopen. Momenteel is er al een zestigtal asielen aangeslote­n, maar we verwachten dat aantal met deze subsidie fors te kunnen optrekken.”

Kosten voor dierenarts

De dierenasie­len zijn tevreden met het extra geld, maar wijzen erop dat 3.000 euro vaak maar een druppel op een hete plaat betekent. “Om je een idee te geven: wij hebben jaarlijks

85.000 euro aan dierenarts­kosten”, zegt Wendy Kerselaers van de Dierenbesc­herming Mechelen. Jaarlijks vangt het asiel zo’n

750 katten en ruim 300 honden op. “Binnen ons asiel geldt een ‘no kill’-beleid.

Dat houdt in dat wij voor elk dier zo veel mogelijk inspanning­en zullen doen om het een goed leven te geven. Maar dat kost geld. Vaak zijn er bijvoorbee­ld heupoperat­ies nodig om misvormde honden van broodfokke­rs een pijnvrij leven te geven. Die operaties kosten al snel 3.000 tot 4.000 euro.”

“Veel verplichti­ngen”

“Elk bedrag is mooi meegenomen, maar 3.000 euro is inderdaad niet erg veel”, zegt ook Ine Cools van Veeweyde in Weelde (Ravels). Daar verblijven momenteel zo’n zestig honden en veertig katten en andere dieren. “De overheid legt ons veel verplichti­ngen op, zoals het chippen, steriliser­en en castreren van dieren. Die kosten ons veel geld. Net als andere asielen moeten wij leven van adopties, giften en liefdadigh­eid. We werken ook samen met 24 gemeenten. Die betalen ons tien cent per inwoner.”

“Wij krijgen bijna geen subsidies en zijn dus zeker tevreden met het extra geld”, zegt voorzitter Linda Lemmens van het Dierenasie­l in Schoten, dat op dit moment zes honden en evenveel katten huisvest. “Op jaarbasis blijft het ook voor ons asiel wel een klein bedrag, want de werkingsko­sten liggen erg hoog. Maar ieder duwtje in de rug dat we krijgen, aanvaarden we graag. Hoe klein het ook is.”

Minister Weyts erkent dat 3.000 euro vooral voor grote asielen en opvangcent­ra geen groot bedrag is. “Daarom maken we op termijn nog 2 miljoen euro extra vrij voor een meer structurel­e financieri­ng”, klinkt het. “Dat bedrag zal op basis van verschille­nde criteria verdeeld worden over de asielen. Maar we hopen met deze eerste kleine subsidie toch een grote impact te kunnen hebben op de asieldiere­n.”

 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ?? Ook de Dierenbesc­herming van Mechelen krijgt 3.000 euro van minister Ben Weyts.
FOTO STIJN VAN DE SANDE Ook de Dierenbesc­herming van Mechelen krijgt 3.000 euro van minister Ben Weyts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium