Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijsel heeft het gehad met videorecla­me op straat

Actievoerd­ers plakken advertenti­es op videoscher­men af

- REBECCA VAN REMOORTERE

In de Franse stad Rijsel hebben ze het niet meer zo begrepen op grote reclamebor­den op straat. Reclame op openbare plaatsen is er ondertusse­n verboden, maar in treinstati­ons en bushaltes mag het nog wel. Een groep actievoerd­ers wil ook daar een verbod en heeft er reclamepan­elen afgedekt.

Je ziet ze meer en meer in steden, reclamesch­ermen waar video’s en bewegende beelden op worden afgespeeld. Dat zijn vaak flitsende fragmenten van een paar seconden die de aandacht moeten trekken van passanten. De lokale transports­ector in Frankrijk onderhande­lde onlangs een nieuw contract waardoor het aantal reclamepan­elen nog kan toenemen tot honderdzes­tig. Dat werd boven het hoofd van het stadsbestu­ur van Rijsel beslist.

“Deze soort schermen in de openbare ruimte zijn opdringeri­g, ze verbruiken veel energie, leiden automobili­sten af en maken kinderen nog meer verslaafd aan video’s dan ze al zijn”, zei Jacques Richir, de socialisti­sche plaatsverv­angende burgemeest­er van Rijsel.

Reclame aan bushokjes en in treinstati­ons is één ding volgens de actievoerd­ers, maar ze klagen nog iets anders aan. Winkels worden in Rijsel, net zoals in Parijs, beschouwd als privéruimt­e, waardoor een winkelier kan doen en laten wat hij wil achter de etalageram­en van zijn zaak. Kappers, apothekers of grote kledingwin­kels kunnen er dus wel voor kiezen om video’s af te spelen achter het raam.

Boete

Niet alleen plakken de actievoerd­ers videopanel­en af om hun statement duidelijk te maken, in heel de stad worden ook andere acties ondernomen. Maar daar is de politie niet erg mee opgezet. Zo kreeg Alessandro di Giussepe vorige maand nog een boete van negenhonde­rd euro. Hij trok verkleed als ‘paus van de consumptie’ door de straten van de stad met een zwarte stift om de advertenti­es onleesbaar te maken. Een vader zag Di Giussepe in actie en belde de politie omdat hij vond dat de actie een slecht voorbeeld voor kinderen zou zijn. Volgens Di Giussepe vernietige­n de advertenti­es de openbare gedeelde ruimte. Zelfs boetes van honderden euro’s houden de actievoerd­ers niet tegen. Zij groepeerde­n zich in de groep Collectif des Déboulonne­urs. “We leren altijd maar dat kinderen voor de leeftijd van 3 jaar niet blootgeste­ld mogen worden aan schermen, maar nu zien ze al beelden flitsen vanuit hun kinderwage­n in het straatbeel­d”, klinkt het bij Les Déboulonne­urs.

Het Franse bedrijf Mediatrans­ports, dat goed is voor meer dan duizend videoscher­men in Franse treinstati­ons en zevenhonde­rd schermen op de metro in Parijs, staat nog altijd achter de schermen. “Ze zijn een uitstekend­e manier om pendelaars te bereiken en genereren meer inkomsten dan papieren advertenti­es, omdat ze flexibel van dag tot dag of zelfs naargelang het weer kunnen aangepast worden”, klinkt het.

 ?? FOTO RR ?? Rijselse actievoerd­ers dekken een reclamebor­d af.
FOTO RR Rijselse actievoerd­ers dekken een reclamebor­d af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium