Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ondertusse­n zijn alle vissen in de Polder al dood of opgegeten”

Vijver al ettelijke jaren zo goed als droog, Aquafin biedt met riolering mogelijk oplossing

- ANDREAS ROTTY

De vijver in de Hobokense Polder staat al ettelijke jaren zo goed als droog en dat heeft effect op alle watergebon­den beestjes, betreurt Danny Jonckheere, voorzitter van de lokale afdeling van Natuurpunt. De vijver moet terug vol. Er is gelukkig zicht op een oplossing, want Aquafin werkt aan een riolerings­ysteem dat regenwater naar de Polder kan voeren.

Natuurpunt Hobokense Polder houdt een inzameling voor een nieuwe kijkwand aan de rand van de centrale, grote vijver. De betonnen constructi­e die diende om vogels te spotten, is afgebroken wegens niet meer stevig en veilig. In de plaats komt een kleinere stalen wand, naar het evenbeeld van een die elders aan de vijver staat. Maar waarop gaan de mensen dan uitkijken? “Ze vragen zich af waar het water is”, zegt Danny Jonckheere, voorzitter van Natuurpunt Hobokense Polder.

“Al vier jaar valt er veel te weinig regen. Dat komt vooral door de rampzalig droge zomers, maar de winters moeten ook winters zijn”, zegt Jonckheere. “Het water zou vijftig centimeter hoger moeten staan, nu staat de vijver zo goed als droog. Het zou de komende maanden iedere dag moeten regenen om de vijver terug een kans te geven. Want eerst moet het grondwater­peil eronder nog omhoog.”

“Het heeft effect op alle watergebon­den beestjes. Alle vissen zijn dood of opgegeten. En veel insecten hebben het moeilijk. We zullen komend jaar waarschijn­lijk weer geen waterjuffe­rs of libellen hebben”, zegt Jonckheere.

Ook los van het gebrek aan water, zorgt de hitte voor problemen. “Door de warme winters komen bepaalde insecten ook vroeger uit. Vogels die de insecten normaal opeten wanneer ze terugkomen van andere streken, komen te laat en hebben zo niet genoeg voedsel.” “Andere dieren komen dan weer vaker voor”, zegt Jonckheere. “Vroeger moest je op vakantie naar Spanje om de cetti’s zanger te zien, een luide zangvogel. Nu zitten er zowat twintig koppels in de Polder. Voor de planten is het minder erg, die bloeien misschien wel meerdere keren per jaar.” Is dat dan per se negatief voor de Polder? “Voor sommige soorten is het moeilijk, ze kunnen niet meer”, zegt Jonckheere.

De schuld van de opwarming van de aarde? “Ik ga ervan uit dat het daarmee te maken heeft”, zegt Jonckheere. De Hobokense Polder is niet het enige gebied dat het moeilijk heeft met de droge hitte. “Dat heb je in alle natuurgebi­eden met grote plassen. Ga maar kijken in de Blokkersdi­jk of de Oude Landen. In bossen ga je het misschien minder snel opmerken.” Maar er is een oplossing in de maak. Er wordt een groot riolerings­systeem gebouwd dat regenwater van een deel van

Hoboken naar de Schelde moet voeren. Aquafin doet die ingreep om zo het regenwater van het afvalwater van de huizen te scheiden. Dat maakt het reinigings­proces van het afvalwater gemakkelij­ker en goedkoper. Over twee of drie jaar zouden werken daarvoor beginnen. Natuurpunt heeft al gesprekken gevoerd met Aquafin om dat regenwater niet zomaar de rivier in te laten stromen. In eerste instantie zou het dan naar de Polder lopen. Vanaf een bepaald waterpeil wordt bereikt, loopt de rest door naar de Schelde.

 ?? FOTO PDR ?? Danny Jonckheere, voorzitter van Natuurpunt Hobokense Polder, bij de plek waar een nieuwe kijkwand een zicht op de vijver zal bieden. Veel vijver is er helaas niet te zien.
FOTO PDR Danny Jonckheere, voorzitter van Natuurpunt Hobokense Polder, bij de plek waar een nieuwe kijkwand een zicht op de vijver zal bieden. Veel vijver is er helaas niet te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium