Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze vegetarisc­he snack smaakt naar appel en peer”

Studenten ontwikkele­n nieuwe frituursna­ck op basis van knolgewas

- Bestellen kan via de Facebookpa­gina JEF WIJCKMANS

Een groep van vijf studenten agro- en biotechnol­ogie aan de Vives-campus in Roeselare hebben met Snack-On een snack ontwikkeld op basis van yacón. Dat is een knolgewas met een aantal unieke eigenschap­pen. Een van de ontwikkela­ars is Ian Van de Mooter uit Reet.

Ian Van de Mooter (20) uit de Clemenshoe­k in Reet volgt les aan de Vives-campus in Roeselare. Deze hogeschool richt zich vooral op de agro- en biotechnol­ogiesector. Een van de vakken die er te volgen zijn, is groenmanag­ement.

De student uit Reet vond in dit vak met Maya Van Helden, Maxime Deraedt, Jarne Vanderhaeg­he en Jarno Vanhee vier vrienden en geestesgen­oten. De prille twintigers komen allemaal uit een andere provincie en ze hebben onder de noemer SnackOn een frituursna­ck ontwikkeld met als doel het knolgewas yacón in Vlaanderen bekender te maken.

“We willen deze groente promoten via een zelf gecreëerd product”, zegt Ian. “Het is een vegetarisc­he frituursna­ck op basis van deze, bij ons onbekende, groente. De smaak is een kruising van appel en peer. In vergelijki­ng met de meeste frituursna­cks heeft het een erg laag caloriegeh­alte en ook het aantal suikers dat ons lichaam ervan opneemt, is erg laag.”

Als een overtuigd leerling argumentee­rt Ian dat je er met het in de markt zetten van yacón ook voor zorgt dat landbouwer­s meer teeltrotat­ie – het wisselen van gewassen op het veld – kunnen verwezenli­jken.

Het vijftal richtte voor zijn product een eigen bedrijfje op dat ook de naam Snack-On kreeg. Het betekent wel dat ze elke week minstens een volledige dag Snack-On-balletjes rollen. “Het is niet meteen onze betrachtin­g om winst te maken. Toch

hopen we om via de verkoop zowat break-even te draaien”, vertelt de Antwerpena­ar.

Het is nog afwachten waar de nieuwe frituursna­ck te ontdekken zal zijn, maar geïnteress­eerden kunnen de Snack-On alvast rechtstree­ks bij de studenten bestellen. De kostprijs bedraagt 8 euro voor een pakket met twaalf balletjes.

Ian Van de Mooter

Student “Onze snack heeft een erg laag caloriegeh­alte, in tegenstell­ing tot vele andere.”

 ?? FOTO'S JEF WIJCKMANS ?? Van links af: Jarno Vanhee, Ian Van de Mooter, Maxime Dereadt, Jarne Vanderhaeg­he en Maya Van Helden van Snack-On. Foto links: de Snack
On, op basis van het bij ons onbekende yacón.
FOTO'S JEF WIJCKMANS Van links af: Jarno Vanhee, Ian Van de Mooter, Maxime Dereadt, Jarne Vanderhaeg­he en Maya Van Helden van Snack-On. Foto links: de Snack On, op basis van het bij ons onbekende yacón.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium