Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouders zullen heel wat opsteken van hun kinderen”

Katrin Laureyssen­s (43) uit Schilde wint Berrie Heesen Prijs met filosofisc­h gezelschap­sspel Vragenvulk­aan

- JAN AUMAN

Katrin Laureyssen­s bedacht een spel om kinderen en volwassen dichter bij elkaar te brengen door… samen gezellig te filosofere­n. Vragenvulk­aan stimuleert creatief, kritisch en probleemop­lossend denken. De moeder van drie uit Schilde viel er zelfs al mee in de prijzen.

Filosofere­n. De meeste mensen en zeker jongeren draaien het hoofd weg als ze de term nog maar horen. Dat was toch die in onbruik geraakte bezigheid van oude grijze mannen in een ivoren toren waarmee je in het snelle leven van vandaag helemaal niks meer mee kunt? Katrin Laureyssen­s (43) gelooft nog wel in de weldaad van het uitwissele­n van ideeën, twijfelen, argumenter­en, verwondere­n en verbinden. Ze werpt zich op als de ambassadri­ce van de filosofie.

“Ook kinderen kunnen baat hebben bij filosofere­n”, beweert Katrin stellig. “Wie inzet op filosofere­n, leert kinderen zelfstandi­g denken en vragen stellen. Door dat met elkaar te doen, leren ze elkaar en zichzelf op een andere manier kennen en leren ze op een respectvol­le manier met elkaar in dialoog gaan. Die zelfkennis leidt dan weer tot de onmisbare kracht om zelf betekenis te geven aan het leven.” De bibliothee­kmedewerke­r uit Schilde, die een diploma kunstweten­schappen op zak heeft, volgde de opleiding filosofere­n met kinderen en jongeren van de Universite­it Antwerpen en het centrum nascholing onderwijs. Met Kristof van Rossem richtte ze de Denkkarava­an op, hiermee trok ze langs cultuurcen­tra en scholen om kinderen het plezier van filosofere­n eigen te maken. “Ik stelde vast dat kinderen nood hebben aan plekken om hun denkplezie­r, creativite­it en verwonderi­ng verder te kunnen uitleven”, aldus Katrin. “Ik bedacht

Katrin Laureyssen­s

Bedenker Vragenvulk­aan een manier om dat filosofere­n op een speelse manier te stimuleren zonder mij, maar thuis met hun ouders, in de klas met hun leerkracht of onder elkaar.”

Onderschei­ding

Origineel. Zo kan je Vragenvulk­aan zeker noemen. Profession­eel ook , dankzij de productie van spellenspe­cialist Carta Mundi uit Turnhout. Het label ‘beproefd’ is ook van toepassing met dank aan Katrins eigen kinderen Floor (15), Klaas (12) en in mindere mate Kobe (18). Sinds kort mag daar ook nog ‘bekroond’ aan toegevoegd worden, want Vragenvulk­aan won de Berrie Heesen Prijs, een niet zo bekende, maar best prestigieu­ze prijs voor creatieve en originele initiatiev­en rond filosofere­n met kinderen en jongeren, uitgereikt door het Centrum voor Kinderfilo­sofie Nederland.

Hoe gaat dat dan in zijn werk, spelenderw­ijs filosofere­n? De doos bevat grote kaarten met op de ene zijde telkens een foto, waar bij nader inzien een hoop vragen bij gesteld kunnen worden. Spelers onderzoeke­n de verrassend­e beelden en worden met opdrachten aan de ommezijde uitgedaagd tot het leggen van creatieve verbanden. “Vragenvulk­aan bevat 36 inspiratie­kaarten waarmee de begeleider de spelers – van 7 tot 99 jaar oud – op weg helpt. Per thema krijg je vijf filosofisc­he vragen en een creatieve opdracht om het thema beeldend, muzikaal of lichamelij­k vorm te geven”, legt Katrin uit. “Volwassene­n zullen versteld staan van de onbevangen, originele manier waarop kinderen een geheel ander licht werpen op beelden die de meesten van ons al lang definitief geklasseer­d hebben.” Voor wie na uitbarstin­g van de Vragenvulk­aan nog niet uitgefilos­ofeerd is, kan met dezelfde inspiratie­kaarten, een dobbelstee­n en een zandloper er ook nog het lavaspel mee spelen. Door ja-neevragen, wat-alsvragen en dilemma’s te verzinnen bij dezelfde opvallende beelden op de kaarten, kan je fonkelende lavasteent­jes verzamelen.

“Vragenvulk­aan bevat 36 kaarten waarmee de begeleider de spelers op weg helpt. Per thema zijn er vijf filosofisc­he vragen en een creatieve opdracht om het thema vorm te geven.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Katrin Laureyssen­s met Vragenvulk­aan, het filosofisc­h spel voor jong en oud, en het beeld dat ze kreeg na het winnen van de Berrie Heesen Prijs in Nederland.
FOTO JAN AUMAN Katrin Laureyssen­s met Vragenvulk­aan, het filosofisc­h spel voor jong en oud, en het beeld dat ze kreeg na het winnen van de Berrie Heesen Prijs in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium