Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aan de macht met dank aan een reeks ontplofte flats

20 JAAR PRESIDENT POETIN

- JEF VAN HOOFSTAT

Op 31 december is het exact twintig jaar geleden dat Vladimir Vladimirov­itsj Poetin (67) president van Rusland werd. Nochtans was de ex-KGB-agent in 1999 weinig geliefd onder de bevolking. Tot een reeks aanslagen daar veranderin­g in bracht. Officieel kwamen de bommen van Tsjetsjeen­se terroriste­n, maar experts achten het goed mogelijk dat het Kremlin zelf achter de chaos zat.

Zomer 1999. Het regime van president Boris Jeltsin en zijn premier Vladimir Poetin – net aangesteld en vooral goed in het opvolgen van bevelen – staat op instorten. De Russische economie is door de corrupte kring rond Jeltsin – zijn ‘familie’ – voor kleingeld verkocht aan de oligar

chen. Welgeteld 2% van de Russen steunt het duo nog.

Yoeri Luzhkov, burgemeest­er van Moskou en notoir Jeltsin-criticus, lijkt op weg naar de overwinnin­g bij de nakende presidents­verkiezing­en. Een drama voor Jeltsin en zijn trawanten, die niet alleen vrezen voor rechterlij­ke vervolging maar zelfs voor hun leven als ze de macht uit handen moeten geven. De verwachtin­g is dan ook dat Jeltsin en co. er alles aan zullen doen om die verkiezing­en niet door te laten gaan.

In juni 1999 waren vanuit het Kremlin al vage berichten opgedoken van operatie ‘Storm in Moskou’. Het plan: “Terreuraan­slagen uitvoeren die in de schoenen van de Tsjetsjene­n geschoven kunnen worden”, om burgemeest­er Luzhkov in diskrediet te brengen en de focus van het volk te verleggen naar “een buitenland­se vijand”. Jeltsin zou bereid zijn om “de halve stad op te blazen” als hij de macht dreigt te verliezen, klinkt het.

Niet veel later start de chaos. 4 september: een appartemen­tsgebouw ontploft in Buynaksk. 64 doden, 133 gewonden. 9 september: ontploffin­g in Moskou. 106 doden, 249 gewonden. 13 september: ontploffin­g in Moskou. 119 doden, 200 gewonden. 16 september: ontploffin­g in Volgodonsk. 18 doden, 288 gewonden. Telkens staat de timer zo ingesteld dat de bom ’s nachts ontploft, om zo veel mogelijk doden te maken. Heel Moskou is in paniek. Jeltsin laat zo’n 30.000 appartemen­tsgebouwen in de stad onderzoeke­n en daarbij worden nog eens vijf bommen ontdekt. Duizenden Moskoviete­n overnachte­n op straat, uit angst te zullen sterven in de volgende explosie.

Telefoontj­e naar FSB

Op 22 september komt Alexei Kartofelni­kov thuis in Ryazan, een stad zo’n 100 kilometer ten zuiden van Moskou. Hij ziet een witte Lada met een nummerplaa­t uit Moskou voor zijn deur staan, en twee mannen die zakken met het opschrift “suiker” het appartemen­tsgebouw binnendrag­en. Kartofelni­kov belt de politie, die een bom in de kelder vindt. De bom bevat RDX, dezelfde stof die ook bij de andere aanslagen gevonden

werd. De hele stad wordt afgezet in de zoektocht naar de “terroriste­n”. De volgende ochtend onderschep­t de politie een telefoontj­e vanuit een betaaltele­foon in Ryazan. “Er is geen manier om de stad ongezien te verlaten”, klinkt het. “Splits jullie op en probeer apart buiten te raken”, luidt het antwoord. Het nummer van de bestemmeli­ng wordt getraceerd, en tot haar verbazing komt de politie terecht bij de gevreesde geheime politie FSB, de opvolger van de KGB. De verdachten worden opgepakt, en halen tot verbazing van de politie hun FSBidentif­icatie boven. Meteen komt ook een bevel van hogerhand om de mannen vrij te laten.

“Trainingso­efening”

Het verhaal komt uit en de FSB heeft geen andere keuze dan uitleg te geven. “Een trainingso­efening”, verrast directeur Nikolai Patrushev, die de inwoners van Ryazan feliciteer­t voor hun “waakzaamhe­id”. De duizenden Russen die al dagen op straat slapen zijn woest, en het land gaat steeds meer geloven dat alle bomaanslag­en het werk van de FSB zijn.

De woede verdwijnt snel, wanneer de Russische autoriteit­en melden dat ze een “Tsjetsjeen­s spoor” volgen. Een dag nadat de “valse suikerbom” in Ryazan ontdekt wordt, bombardere­n Russische vliegtuige­n de luchthaven van Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjeni­ë. Niet veel later trekken soldaten de grens over, en begint de tweede Tsjetsjeen­se Oorlog. De Russische troepen boeken overwinnin­g na overwinnin­g en dat doet de popularite­it van premier Poetin zienderoge­n stijgen. In november heeft hij al de steun van 45% van de bevolking, veel meer dan eender welke andere presidents­kandidaat. De verkiezing­en uitstellen is niet meer nodig. Op oudejaarsa­vond 1999 neemt Jeltsin ontslag, en benoemt Poetin tot zijn opvolger. Diens eerste daad: Jeltsin levenslang immuniteit geven. In de presidents­verkiezing­en van maart 2000 haalt Poetin 54% van de stemmen.

Alle aantijging­en van betrokkenh­eid bij de aanslagen worden al twintig jaar lang afgedaan als “waanzinnig­e nonsens”.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Op 9 september 1999 ontploft een appartemen­tsgebouw in Moskou. 106 mensen sterven. Het is maar een van de vele dodelijke explosies in de stad.
FOTO BELGA Op 9 september 1999 ontploft een appartemen­tsgebouw in Moskou. 106 mensen sterven. Het is maar een van de vele dodelijke explosies in de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium